Socialdemokraternas nya partisekreterare Lena Rådström Baastad, partiordförande Stefan Löfven och den förre partisekreteraren Carin Jämtin.
Socialdemokraternas nya partisekreterare Lena Rådström Baastad, partiordförande Stefan Löfven och den förre partisekreteraren Carin Jämtin.

Socialdemokraterna har fått en ny spindel i nätet.Lena Rådström Baastad har valts till posten.

– Jättespännande, roligt och en enorm energikick, säger hon till TT.

Att det skulle bli 42-åriga Rådström Baastad som efterträder Carin Jämtin har varit klart ett par veckor. Men nu har valet också skett formellt, vid ett partistyrelsemöte i samband med en konferens vid Arlanda för nästan 300 ordföranden för socialdemokratiska arbetarkommuner runt om i landet.

Rådström Baastad var framgångsrikt kommunalråd i Örebro i tio år, men lämnade i vintras för att bli ledarskapskonsult. Nu kliver hon tillbaka in i partiapparaten efter Jämtin, som också har kommunpolitisk erfarenhet.

Nykomlingen talar om att fortsätta arbetet med att gifta samman partiet nationellt, regionalt och lokalt. Det som ligger i siktet är uppenbart: att vinna valet 2018. Men att mer exakt säga vad som behöver skruvas ytterligare på inom politiken, organisationen eller kommunikationen vore förmätet att säga för en så nyvald person, tycker Rådström Baastad.

– Självklart kommer vi att behöva göra förändringar, men de grundläggande delarna inom socialdemokratin – om jämlikhet, rättvisa, ett framtidsinriktat parti: det pågår redan ett arbete runt det där. Det behöver vi både förvalta och utveckla.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset