21-åringen döms till fängelse för rån efter att han hotat döda offret på grund av dennes sexuella läggning.
21-åringen döms till fängelse för rån efter att han hotat döda offret på grund av dennes sexuella läggning.

Offret lurades ut i skogen med löfte om dejt. Där rånades han brutalt av en 21-årig man som sa ”Jag ska döda dig för att du är bög”. Nu döms 21-åringen till fängelse och får skärpt straff för det hatiska uttalandet.

En 27-årig man har i polisförhör berättat hur en annan man kysst honom innan han lagt krokben på honom. ”Jag hamnade på marken och han höll mig nere. Han drog sedan av mig byxorna och kalsongerna”, vittnar mannen.

21-åringen som du dömts ska sedan ha tagit fram en kniv och sagt ”jag ska döda dig för att du är bög”.

”Han försökte sedan sticka mig i halsen med kniven. Jag försökte skydda mig med mina händer, jag tog tag i kniven. Jag är helt säker på att han hade skurit mig i halsen om jag inte hade skyddat mig med händerna”.

Den 1 juni tog 27-åringen tunnelbanan till Huddinge kommun, väster om Stockholm, och träffade den 21-årige mannen. De gick ut i skogen där 27-åringen överfölls, och bland annat blev bestulen på sin mobiltelefon.

LÄS MER: Man knivhöggs på dejt – ”Jag ska döda dig för att du är bög”

I början av september fick han syn på den misstänkte gärningsmannen i centrala Stockholm och larmade polis. Vid gripandet hade 21-åringen den stulna mobiltelefonen på sig.

21-åringen åtalades för grovt rån.

– I det här fallet ska målsägaren även ha angripits för att han är homosexuell. Uttrycker man att man ska döda någon för att den är homosexuell, då finns det definitivt ett hatbrottsmotiv, menar jag, och på så sätt är det en försvårande omständighet i straffskärpande riktning, har åklagare Patrik Viklund tidigare sagt till Metro.

LÄS MER: Polisen varnar för dejtingrån på appen Grindr

Nu döms 21-åringen för rån av normalgraden. ”Gärningen har enligt tingsrätten ett straffvärde som ligger långt över straffminimum på fängelse i ett år”, skriver rätten. En försvårande omständighet är att 21-åringen ”flera gånger under angreppet uttalat hot med innebörden att han skulle döda NN för att han var homosexuell”.

Straffet blir tre års fängelse. Dessutom döms 21-åringen till tio års utvisning och han ska även betala skadestånd till offret om nästan 23 000 kronor.

21-åringen har under utredningen nekat till brott.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om polisen