En kvarglömd rånarluva från en våldtäkt blev den 49-årige ”modellfotografens” fall. Tack var en DNA-träff kunde polisen binda honom till ett omfattande kopplerinätverk där han misstänks ha sålt och våldtagit minst ett tiotal kvinnor under elva års tid.

Polisen

Rånarluvan fällde modellfotografen. 

Redan 2002 anmäldes den nu 49-årige ”modellfotografen” för flera sexbrott.

Men trots att mannen togs in för förhör och flera kvinnor vittnade mot honom ledde utredningen aldrig till åtal och lades ned i brist på bevis.

Men förra året blev ärendena aktuella igen.

I samband med ett förhör på Stockholmspolisens människohandelsgrupp berättade en kvinna som sålt sex att hon våldtagits på hotellbåten Rygerfjord på Södermalm.

I rummet där våldtäkten ägt rum påträffades även en kvarglömd rånarluva som våldtäktsmannen maskerat sig med, och efter ett DNA-test fick polisen träff på den 49-årige mannen.

– Hon hade haft ögonbindel för ögonen och kunde inte peka ut någon gärningsman. Men sedan fick vi in en rånarluva som använts vid våldtäkten som vi kunde spåra, säger Elin Nelly, civil brottsutredare vid Stockholmspolisens människohandelssektion.

En omfattande kartläggning av mannen påbörjades.

Det visade sig att han tidigare förekommit i sexbrottsutredningar och att han 2008 dömdes till fängelse för våldtäkt och övergrepp i rättssak. Med hjälp av it-spaning kunde han den här gången även kopplas till ett omfattande kopplerinätverk där han misstänks för att både ha sålt kvinnor för gruppsex och våldtagit dem själv.

Det gav även nytt liv i de nedlagda ärendena som nu ingår i åtalet som på onsdagen lämnades in till Stokholms tingsrätt.

– Åklagare valde att återuppta dem efter att vi hade gjort den här kartläggningen av gärningsmannen, säger Elin Nelly.

I de flesta fall ska mannen ha varit maskerad med både rånarluvor, mössor och mc-hjälm varför det har varit svårt för kvinnorna att identifiera honom.

Flera av maskeringarna ska dock ha påträffats i en väska mannen haft och även i hans bostad i samband med husrannsakning.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset