En råtta i Stockholmsnatten. Arkivbild.
En råtta i Stockholmsnatten. Arkivbild.

Problem med råttor ökar i Stockholm, Göteborg och troligen även i Malmö. Djuren lever på mänskligt avfall och har blivit vanligare i miljöer där människor befinner sig, enligt forskare vid Uppsala universitet.

Problem med råttor finns i hela Sverige, men växer i storstäderna. Enligt Tanja Strand, som forskar om råttburna virus och bakterier vid Uppsala universitet, har råttorna blivit vanligare i människans närmiljö. Åtminstone i Stockholm och Göteborg, men troligen även i Malmö.

– Anticimex sanerar mer råttor än tidigare. Det tolkar vi som att det finns fler råttor där det lever människor. Det behöver inte betyda att det finns fler råttor totalt. Tidigare levde de kanske i kloaksystemen och stora byggprojekt kan driva upp dem så att det finns fler råttor där människor befinner sig, säger hon.

Exploderat i Stockholm

Problemet har exploderat i huvudstaden. Anmälningarna ökar och allra värst är det på Östermalm, skriver Dagens Nyheter.

– Karlaplan är fruktansvärt just nu, säger Tommy Tuvunger, skadedjurssamordnare i Stockholms stad, till DN.

Han förklarar råttinvasionen med att skadedjursbekämparna tvingats byta gift, men får mothugg av Håkan Kjellberg, som arbetar med skadedjurbekämpning på företaget Anticimex.

– Vi tycker inte att den här produkten i sig är förklaringen. Den togs bort 2014, men vi har sett en trend med fler anmälningar om råttor under en längre tid, säger han.

Fler konflikter

Ingen kan med säkerhet säga huruvida råttorna faktiskt har blivit fler, eller om vi människor har blivit känsligare och mer benägna att anmäla djurens närvaro.

– Fler människor tycker kanske att det är äckligt med råttor vilket gör att det blir fler konflikter mellan råttor och människor, säger Håkan Kjellberg.

Gert Olsson, som forskar om gnagare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå, är inne på samma linje:

– Råttor har alltid funnits runt oss och vi har aldrig långt till den närmaste råttan. Man kan tänka sig att det har med det goda vädret att göra. Vi sitter ute mer på kvällarna, lämnar kanske matrester i parker, det älskar råttorna.

Mary Altaffer/AP/TT
En råtta vid sin håla. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset