Rémi i fransk protest Rémi Bazillier, internationell sekreterare i Franska socialistpartiets ungdomsförbund, är en av initiativtagarna till protesterna mot den franska regeringens förslag att det ska bli lättare att sparka unga under 26 år.
Rémi i fransk protest Rémi Bazillier, internationell sekreterare i Franska socialistpartiets ungdomsförbund, är en av initiativtagarna till protesterna mot den franska regeringens förslag att det ska bli lättare att sparka unga under 26 år.

I Frankrike rasar de största kravallerna sedan 1968. Remi Bazillier är en av initiativtagarna till protesterna mot den franska regeringens förslag att det ska bli lättare att sparka unga under 26 år.

• Ni protesterar mot den nya ungdomslagen, men vad är era egna förslag på hur ungdomsarbetslösheten ska bekämpas?
– Om konsumtionen ökar så blir det fler arbeten för alla. Sedan är det viktigt att öka utbildningsinsatserna. Det finns också förslag på ett riktat bidrag till unga. I utbyte ska de unga lägga upp en plan för framtiden, som kan innehålla utbildning och arbetsmarknadsåtgärder.

• I Danmark har unga inte samma anställningstrygghet och där ligger ungdomsarbetslösheten under 10 procent, jämfört med 25 procent i Frankrike. Kan inte det här vara ett bra förslag?
– Många ekonomer säger att sådana här ungdomskontrakt inte skapar fler jobb. I Frankrike har småföretag sedan i somras haft liknande möjligheter att avskeda. Det har skapats jobb, men de skulle skapats ändå. Det behövs mer långsiktighet som gör att jobben blir kvar.

• Är det inte bättre att få ett första jobb, om än ett mer osäkert, än att inte få jobb alls?
– Högern kallar det här för första-jobb-kontrakt, men fram till att man är 26 år kan man ha fyra till fem sådana här jobb. Det här försvagar bara ungdomars position i samhället. Förhoppningsvis ser andra länders regeringar vad sådana förslag leder till.

• Ni fransmän demonstrerar ju alltid, vad är så speciellt den här gången?
– Det stämmer att vi går ut på gatan. Vi har inte en förhandlingskultur, och för oss unga är det enda sättet att förändra att gå ut på gatorna och protestera.

• Är det roligt att protestera?
– Det är inte roligt att behöva gå till protesterna vid universitetet klockan sju på morgonen, men politik är roligt. Protesterna är ett bra sätt att forma en politisk medvetenhet.

• Hur påverkas Frankrike av protesterna?
– Vi får hoppas att man inte glömmer protesterna när det är dags för presidentval. Sedan är det upp till vänstern att ge konkreta förslag på att få ner arbetslösheten. Annars ligger fältet öppet för extremvänstern och extremhögern.

• Finns det inga andra sätt att påverka än att skrika och bråka på gator och torg?
– Vi skulle föredra att ha en dialog med regeringen, men de är inte intresserade av det. Protesterna hjälper till att påverka partierna.

• Hur påverkar våldet protesterna?

– Det är bara 200 personer som går sist i demonstrationståget som står för våldet. Vi är helt emot det. Det är ett farligt spel som helt kan radikalisera protesterna.

• Hur länge kan ni hålla på?
– Vi hoppas att regeringen drar tillbaka förslaget nästa vecka, annars fortsätter vi. Protesterna blir större och större. Vi kan hålla på till maj.

• Kommer ni att vinna?
– Jag hoppas det. Det finns inget alternativ och 80 procent av befolkningen står bakom oss.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset