SD har röstat nej till nästan samtliga skärpningar av klimatlagstiftningen.
SD har röstat nej till nästan samtliga skärpningar av klimatlagstiftningen.

De rödgröna partierna har röstat för de mest radikala förslagen i EU-parlamentet, visar en granskning som Ekot gjort. Samtidigt har Sverigedemokraterna röstat nej till nästan samtliga skärpningar av klimatlagstiftningen.

De rödgröna partierna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har röstat för flest förslag som ska minska koldioxidutsläppen, rapporterar Sveriges Radio Ekot. 

– Vi från de progressiva grupperna har valt att ta en ledarroll för att driva på ytterligare så att vi överträffar EU:s mål till 2030. Forskarna säger att det krävs mer, säger Jytte Guteland, Socialdemokraternas representant i miljöutskottet, till radion.

LÄS MER: Ledarskribenter: De partierna blir vinnare och förlorare i EU-valet

Rödgröna driver tuffaste klimatkrav

De rödgröna har bland annat röstat för att snabbare minska antalet utsläppsrätter till företagen, för att skynda på minskningen av koldioxidutsläp.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade emot medan Centerpartiet och Liberalerna lade ned sina röster.

SD: ”Spel för galleriet”

De rödgröna har även drivit på för hårdare avgaskrav på lastbilar. Även i den frågan röstade Moderaterna och Sverigedemokraterna nej. Enligt Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren måste företagen få tid att ställa om.

– Alla står upp i den här frågan eftersom vi har ett val snart. Vi kämpar minsann för miljön och nu var vi med och drev igenom det här förslaget. Finns det då tekniska förutsättningar för att kunna uppfylla det? Nej inte idag. Det kommer förmodligen men att då sätta en gräns för när det ska vara uppnått, det blir ett spel för galleriet, säger han till radion.

Söndagen den 26 maj är det val till Europaparlamentet i Sverige.

LÄS MER: Här är allt du behöver veta inför EU-valet 2019

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om EU-valet 2019