Barnen var bättre på spelet om de hade varit fysiskt aktiva i fem minuter innan de spelade.
Barnen var bättre på spelet om de hade varit fysiskt aktiva i fem minuter innan de spelade.

I dagens tema får Carolina hjälp av Julika, 9 år, och Anders Hansen att illustrera hur hjärnan påverkas av fysisk rörelse. Med små insatser kan man påverka sin koncentration och välbefinnande i vardagen.

 

 

Hjärnan mår toppen om du rör på dig! Om man är fysiskt aktiv förbättrar man nästan alla tankemässiga funktioner. Man minns bättre, blir mer koncentrerad, mår bättre och tål stress bättre. Att promenera ger bra effekt, men allra bäst resultat får man om man blir svettig och får upp pulsen. Helst i minst 20 minuter men om du inte hinner det, så får du positiv effekt på hjärnan av att röra dig i så lite som fyra minuter!

 

Carolina Klüft och hjärnforskaren Anders Hansen, Carro hoppar rep och Anders visar på att det är tidspress.... Foto: Henry Lundholm
Carolina Klüft och hjärnforskaren Anders Hansen, Carro hoppar rep och Anders visar på att det är tidspress….
Foto: Henry Lundholm

Vi tänker bättre i stående! När barn i mellanstadiet fick stå i skolan under en del av förmidagen förbättrades deras minne och koncentration när detta mättes med psykologiska tester på lunchen!

 

Carolina Klüft och hjärnforskaren Anders Hansen, Carro och Julika läser böcker. Foto: Henry Lundholm
Carolina Klüft och hjärnforskaren Anders Hansen, Carro och Julika läser böcker.
Foto: Henry Lundholm

Man kan bli bättre på dataspel genom att vara fysisk aktiv i fem minuter! När forskare lät barn spela dataspelet ”Prince of Persia” visade det sig att barnen var bättre på spelet om de hade varit fysiskt aktiva i fem minuter innan de spelade. Barnen som hade koncentrationssvårigheter märkte särskilt bra effekt i spelet.

 

Carolina Klüft och hjärnforskaren Anders Hansen spelar TV-spel och gör sit-ups som träning mellan spelandet. Foto: Henry Lundholm
Carolina Klüft och hjärnforskaren Anders Hansen spelar TV-spel och gör sit-ups som träning mellan spelandet.
Foto: Henry Lundholm

Fysisk aktivitet gör dig mer koncentrerad! Så lite som fyra minuters intensiv fysisk aktivitet förbättrar barns förmåga att bortse från sådant som distraherar!

Carolina Klüft och hjärnforskaren Anders Hansen, Carro distraherar Julika på en lektion. Foto: Henry Lundholm
Carolina Klüft och hjärnforskaren Anders Hansen, Carro distraherar Julika på en lektion.
Foto: Henry Lundholm

Fakta Anders Hansen

Anders Hansen är läkare, psykiatriker och författare. Under 2016 kom han ut med boken ”Hjärnstark” som har blivit en riktig succé. I boken förklarar Anders Hansen hur motion och träning stärker hjärnan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset