Valförloraren och demokraternas presidentkandidat tackar sina medarbetare och lyckönskar Donald Trump.
Valförloraren och demokraternas presidentkandidat tackar sina medarbetare och lyckönskar Donald Trump.

Hillary Clinton känner stolthet och tacksamhet över kampanjen, men förlusten smärtar.– Jag vet hur besvikna ni är, jag är det också, säger Clinton med en röst som stockar sig lite, i sitt första offentliga framträdande efter förlusten.

– Det är smärtsamt och kommer att vara det länge, säger hon med sviktande röst till anhängare, donatorer och medarbetare på ett hotell i New York.

Hon gratulerar Donald Trump igen och säger att alla nu måste ge honom en chans att leda landet. Resultatet måste accepteras.

Måste få styra

– Vi är skyldiga honom ett öppet sinne och en möjlighet att styra, säger Clinton och framhåller att hon hoppas att han blir en framgångsrik president, en president för alla amerikaner.

Clinton pekar på att nationen måste enas, och säger sig vilja hjälpa Trump med det.

– Vi har sett att vår nation är mer splittrad än vi trodde, säger Clinton med sin make Bill och dottern Chelsea med make intill.

Hon vänder sig också till alla kvinnor, och påpekar att glastaket hon själv inte lyckats krossa kan sprängas snabbare än vad någon kan tro.

Gjort stolt

– Inget har gjort mig mer stolt, än att vara er förkämpe.

Hon säger, om Amerika, att "våra bästa dagar ligger fortfarande framför oss" och manar till att arbeta tillsammans för USA.

– Gud bevare er, och Gud bevare Förenta staterna, avslutar hon till ett enormt jubel.

Hon uppmanade i talet sina anhängare och väljare att ta fasta på att demokrati innebär mer än att lägga en röst vart fjärde år, det handlar också om att stå upp för de värderingar och rättigheter man tror på i vardagen.

Clinton lämnade sin valvaka när valförlusten verkade nästan klar sent på valnatten, utan att säga något. I stället skickade hon fram sin kampanjchef för att tacka folket på vakan och säga att slaget ännu inte var förlorat, röster återstod att räkna.

Någon timme senare ringde hon dock till Donald Trump och gratulerade honom till segern.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset