Högsta Domstolen ska pröva ärendet och avgöra och Skatteverket ska betala tillbaka pengarna till Uppsalabon eller inte.
Högsta Domstolen ska pröva ärendet och avgöra och Skatteverket ska betala tillbaka pengarna till Uppsalabon eller inte.

Mannen rörde ihop siffrorna i sitt personnummer och de 115000 kronor han skulle betala till Skatteverket hamnade hos någon annan. Nu vägrar Skatteverket att betala tillbaka pengarna som utmäts av Kronofogden.

Det var i februari 2014 som den nu 58-årige mannen från Uppsala skulle betala in ett skatteunderskott till Skatteverket på 115000 kronor. Men av misstag skrev han in fel personnummer och hans pengar hamnade inte på hans eget skattekonto utan på en annan persons.

► LÄS MER: Hade bara "godkänt" ett barn – nu döms han till att vara tvillingpappa

Sju månader senare uppdagades misstaget och 58-åringen anmälde det genast till Skatteverket. Då visade det sig att pengarna hamnat hos en privatperson som saknade skatteskuld men som däremot hade andra skulder och eftersom Skatteverket är skyldig att rapportera överskott på skattekonton vidare till Kronofogden hade de 115000 kronorna använts till utmätning av den andra personens övriga skulder.

► LÄS MER: Husägare vinner mot försäkringsbolag

58-åringen vidtog då rättsliga åtgärder och Solna Tingsrätt valde att gå på mannens linje och dömde att Skatteverket skulle betala tillbaka pengarna samt stå för mannens rättegångskostnader eftersom man ansåg att Skatteverket var mottagare av betalningen och därmed ansvarig för pengarna. Skatteverket överklagade vidare till Svea Hovrätt som ändrade domen och slog fast att Skatteverket inte alls kunde stå som mottagare och därmed inte kunde ses som återbetalningsskyldig utan att mannen i stället får vända sig till de borgenärer som fått ta del av hand pengar genom utmätningen av den andra personens skulder.

Ärendet ska nu prövas i Högsta domstolen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott Ekonomi