Konstnären Pablo Picasso. Arkivbild.
Konstnären Pablo Picasso. Arkivbild.

Pierre Le Guennec, som var allt i allo åt Pablo Picasso, har trasslat in sig i olika versioner i ett rättsfall som handlar om 271 Picassoverk.

Vid en rättegång i fjol förklarade Guennec att han fått verken av konstnären själv innan denne dog 1973 – men Guennec och hans fru dömdes ändå till två års fängelse villkorligt för innehav av stulen egendom. När nu rättsfallet överklagats lägger Guennec i stället – i den högre instansen i den franska staden Aix-en-Provence – ansvaret på änkan Jacqueline Roque Picasso, som dog 1986.

Den nya berättelsen gör gällande att änkan efter konstnärens död hade problem med sin styvson Claude Ruiz-Picasso. Hon kom till Le Guennec med 15–17 sopsäckar fyllda med konstverk och bad honom förvara dem. "Kanske" hade Jacqueline Picasso för avsikt att hålla konstverken utanför bouppteckningen, säger den i dag 77-årige Le Guennec.

När hon hämtade säckarna gav hon en – med de 271 verken – till Le Guennec, säger han. Han ska sedan ha ställt säcken i garaget och glömt bort den innan han återfann den 2009.

Jean-Jacques Neuer, advokat för Claude Ruiz-Picasso, kallar berättelsen för en "svindlande lögn".

– Jag tror att det var en stöld från en åldrande Pablo Picasso och från Jacqueline.

Den nya domen väntas den 6 november. Paret Le Guennec riskerar fem års fängelse och motsvarande nära 3,8 miljoner kronor i böter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset