Partiledarna som dockor.
Partiledarna som dockor.

David Wätte framför sina partiledardockor.

Ser du hellre en docka än Maud Olofsson som näringsminister? På valslaget har du chansen att styra partiledarna som marionettdockor.

Det låter kanske som ett märkligt sätt att rösta på, men dockmakaren David Wätte har skapat en nätstyrd dockteater med alla partiledare.
– Jag kunde inte riktigt låta bli. Jag är jätteintresserad av dockteater och tycker det är kul med teknik, säger David Wätte som ligger bakom dockteatern.

På sajten Valslaget har han kombinerat sina intressen. Där kan du gå in och styra partiledarna, i form av dockor, från din dator. När du valt vem du hejar på, kan du låta denne slå en annan partiledare i skallen.
– Jag är inte riktigt en man av våld, snarare pacifist, det är lite mer på skämt.

Allt sänds direkt ut på nätet med en webbkamera. Dessutom skapas en opinionsundersökning utifrån vilka partiledare som klubbar vilka. David Wätte tror att unga väljare är överrepresenterade på sajten, men att den ändå kan ge en viss fingervisning om deras röster inför valet.

Som dockor har partiledarna fått lite speciella egenheter. Lars Ohly står med hammare och skära i högsta hugg, Mona Sahlin påminner om en utomjording, utan hår. Det har istället hamnat hos Miljöpartiets Peter Eriksson som blivit en stor hårboll.
– Han kan se sådär orakad och lockig ut, jag tycker inte det är så olikt ändå.

Vem är mest lik en docka av partiledarna?
– Reinfeldt är väldigt tacksam att göra, han ser ut som ett litet, ledset barn.

Det har tagit David Wätte över ett halvår att bli klar med sin dockteater, han började redan vid årsskiftet.
– Jag har kört med villkoret att om jag får andra jobb, så går de före. Det har varit en del jobb under våren så nu blev jag klar precis med andan i halsen, två veckor före valet.

Nu är hans förhoppning att sajten kan leda vidare till nya jobb, där modern teknik och dockteater kombineras.
– Det skulle gå att göra med idoldeltagare, eller något som tidningar använder inför nästa val. Man kanske kan tänka sig en webbstyrd julskyltning hos NK?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset