Rüya El Hattawi fick inte jobbet på Santa Maria på grund av att hon bar slöja, enligt bemanningsföretaget. Santa Maria själva uppger att slöjan inte är ett hinder.
Rüya El Hattawi fick inte jobbet på Santa Maria på grund av att hon bar slöja, enligt bemanningsföretaget. Santa Maria själva uppger att slöjan inte är ett hinder.

Rüya El Hattawi fick jobb på Santa Marias kryddfabrik, men hann inte ens skriva kontrakt innan blev hon av med det – hennes slöja gick emot företagets hygienpolicy enligt bemanningsföretaget. Felaktigt, anser Santa Maria som nu utreder händelsen.

Rüya El Hattawi sökte jobbet på Santa Marias fabrik utanför Göteborg och blev kallad till intervju som hölls av ett bemanningsföretag. Intervjun gick bra och bemanningsföretaget filmade den. 

– Sen skulle jag få besked inom ett par veckor om jag fått jobbet eller inte. Efter en vecka fick jag beskedet att jag skulle få jobb och räkna med att jobba från och med vecka 23 och att jag skulle få mer information inom ett par veckor. Så då kände jag att det var skönt, säger hon till Metro. 

LÄS MER: DEBATT: Ja, jag bär slöja men jag är fri och får göra vad jag vill

Igår ringde bemanningsföretaget upp henne igen, med ett annat besked, vilket Nyheter24 var först att rapportera om. 

– Hon sa att hon hade lite tråkiga nyheter, att Santa Maria har dubbelkollat sin hygienpolicy och att de inte kan anställa mig längre på grund av min slöja. De såg ju på videon att jag jag hade slöja, varför fick jag jobbet från början? Jag har tackat nej till alla andra jobb jag sökt, säger hon. 

Rüya försökte komma med förslag på lösningar, att hon skulle bära ett hårskydd över slöjan eller en speciell slöja som hon bara skulle ha på jobbet. 

– Jag läser till biomedicinsk analytiker och jag har praktiserat på sjukhus, jag vet hur hygienrutiner ser ut. 

Men inga förslag hjälpte. 

– Sen fick jag frågan om jag kunde ta av mig slöjan under arbetet. Jag blev så chockad så jag bad henne upprepa frågan. Jag visste inte om det var allmän nyfikenhet eller vad det var. Det tog ett par minuter att smälta orden. 

– Det är ingen modeaccessoar, det är min identitet. De ber mig att slänga av mig min identitet för att jobba. 

LÄS MER: Aleyna, 17, om hatet mot slöjan: Han spottade mig i ansiktet 

Rüya El Hattawi skrev i går av sig på Facebook om vad som hänt och hennes inlägg delades snabbt vidare. Santa Marias kommunikationschef Eva Berglie säger till Metro att det inte finns några särskilda bestämmelser kring slöja i företagets hygienregler. 

– Vi samarbetar med bemanningsföretag och informationen har kommit via dem, men det fråntar inte oss ansvaret. Det är vi som har ansvar för att kommunicera vad som gäller. Det är inget vi kan stå för det är helt felaktigt att det ska stå så i vår hygienpolicy.  

I Santa Marias hygienregler, som Metro har tagit del av, står det ingenting om att slöjor är förbjudna. Inte heller i företagets säkerhetsregler förekommer sådan formulering. 

– Vi känner oss ledsna över att hon blivit kränkt. Vi är ett företag som ska representera mångfald, vi tar influenser från hela världen och jobbar med mångfald i hela Sverige. 

Santa Maria kommer att kontakta Rüya El Hattawi såväl som bemanningsföretaget under veckan som kommer för att ureda händelsen. 

LÄS MER: DEBATT: Det finns ingen rasism mot vita 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik