Rumen Radev under valspurten inför första omgången i Bulgariens presidentval.
Rumen Radev under valspurten inför första omgången i Bulgariens presidentval.

Bulgariska Socialistpartiets kandidat Rumen Radev ser ut att vinna första omgången i presidentvalet med knapp marginal, enligt vallokalsundersökningar.

Oppositionens favorit får 24,8–26,7 procent av rösterna, visar undersökningar gjorda av Alpha Research och Gallup International.

Det innebär med största sannolikhet att den 53-årige före detta flygvapenkommendören får möta regeringspartiet Gerbs kandidat Tsetska Tsacheva i den andra och avgörande valomgången den 13 november. Hon får 22,5–23,5 procent av rösterna enligt mätningarna.

Bulgariens president har till största delen ceremoniell makt, och valet har därför främst symbolisk betydelse. Radev betraktas dock som mer Rysslandsvänlig än Tsacheva, som för närvarande är talman i Bulgariens parlament. Hennes premiärminister, Boyko Borisov, kallar henne för "moder Bulgarien", men statsvetaren Dimitar Bechev hävdar att hon "saknar utstrålning".

Valentina Petrova/AP/TT
Regerande partiet Gerbs Tsetska Tsacheva röstar i presidentvalet i Bulgarien, där hon själv ser ut att komma på andra plats. Det innebär att hon ställs mot Rumen Radev i den andra valomgången den 13 november.
TT
Det mesta talar för att nästa president i Bulgarien heter antingen Rumen Radev eller Tsetska Tsacheva. De båda kandidaterna toppar första omgången i presidentvalet enligt vallokalsundersökningar och får förmodligen möta varandra i en avgörande omgång den 13 november.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset