Hösten 2014 åkte Rafael Kardari från Sverige ner till kriget i Syrien första gången. Totalt har det blivit fem resor och om några veckor planerar han att åka ner igen. "Jag kommer nog inte kunna sluta åka ner så länge IS finns", säger han.

Hösten 2014 såg Rafael Kardari ett videoklipp där IS radade upp barn för att sedan avrätta dem vilket Rafael reagerade starkt på.

– Jag hade inga planer på att åka ner, men efter att jag sett det klippet ville jag åka ner direkt och göra skillnad på plats, säger han.

Redan någon vecka senare var han på plats i Kobane och anslöt sig till den kurdiska YPG-styrkan. Rafael fick genast uppleva brutaliteten. Flera nära kollegor och små barn dog precis framför honom.

– Det var brutala scener man fick se där, sådant som man knappt ser i filmer, säger Rafael som nu är aktuell med en bok om sina erfarenheter.

Rafael har klarat sig utan några större skador men han har varit nära döden flera gånger, berättar han. Vid ett tillfälle fick han ett helt tak över sig efter att IS skjutit med raketgevär mot byggnaden där de befann sig.

Till en början tyckte han att det var jobbigt att skjuta någon.

– Jag hade hela tiden i baktanken vad de gjort mot alla dessa oskyldiga, jag såg dem som monster, de var nog därför jag kunde skjuta, säger Rafael Kardari.

LÄS MER: Belgiska stridsflygplan till Syrien

När Rafael är tillbaka hemma i Sverige går det inte en dag utan att han tänker på allt han varit med om.

– Självklart påverkas jag av allt jag sett och varit med om där nere, men jag mår bra när jag är i hemma Sverige, säger Rafael.

Om några veckor planerar Rafael att åka tillbaka till Syrien en sjätte gång för att strida mot IS.

– Det är svårt att förklara med ord varför jag återvänder men det känns fel att vara hemma i Sverige när jag har mina bröder och systrar vid fronten, säger Rafael Kardari.

LÄS MER: Daniel var fånge hos IS i ett år: ”Blev en del av livet i krigszonen”

Hos Säpo är fall med svenskar som åker ner och strider med YPG mot IS inte något som utreds. De följer enbart upp personer som anslutit till IS eller al-Qaida, organisationer med våldsam ideologi som uttalat planerar attacker mot väst.

– En sådan ideologi finns inte i organisationer som YPG, därför är det inte en del av vår uppföljning av personer som ansluter till sådana organisationer, säger Fredrik Milder, pressekreterare vid Säpo.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset