Rannveig, som tidigare arbetat som undersköterska, har också arbetat som så kallad doula, det vill säga en person som erbjuder sig att vara psykiskt stöd i samband med barnafödande.
Rannveig, som tidigare arbetat som undersköterska, har också arbetat som så kallad doula, det vill säga en person som erbjuder sig att vara psykiskt stöd i samband med barnafödande.

När Rannveig Stefánsdóttir fick sitt första barn fick hon svår förlossningsdepression. Efter att ha läst på om placentofagi, att äta sin moderkaka i samband med barnafödande, testade hon det nästa gång hon födde. Nu erbjuder hon andra föräldrar hjälp med att torka moderkakan i samband med att de föder.

2006 väckte skådespelarna Tom Cruise och Katie Holmes mycket uppmärksamhet när Cruise sa att han planerade att äta sin dåvarande fästmös moderkaka när hon födde. ”Jag tror det skulle vara bra, väldigt näringsrikt”, sa Cruise då enligt Daily mail.

Som för så många andra var det så Rannveig Stefánsdóttir i Dalby i Lund först fick höra talas om placentofagi, att konsumera moderkaka.

– Jag fick förlossningsdepression med min första. Det var någonting som påverkade mig oerhört och påverkade min relation med mitt barn. Jag bestämde mig för att jag ska jag göra allt i min makt för att det inte ska hända igen om jag får fler barn. När jag hörde om Katie och Tom tyckte jag att det lät fruktansvärt äckligt, men jag läste mer och mer och tänkte ”varför inte?”.

LÄS MER: Gravid kvinna får rätt – ska ta med moderkakan hem och äta upp den
När Rannveig sedan skulle föda igen hann hon dock, som Landskrona posten skrivit, inte kapsla in sin egen moderkaka i tid. Moderkakan ska ångkokas och torkas inom 48 timmar efter förlossningen. Men hon tog en rå bit av moderkakan och smakade och lyckades tillverka några kapslar med torkad moderkaka.

– Då fick jag ingen förlossningsdepression, så någonting måste ju ha hänt. Även om det kanske inte enbart var på grund av moderkakan.

Rannveig, som tidigare arbetat som undersköterska, har också arbetat som så kallad doula, det vill säga en person som erbjuder sig att vara psykiskt stöd i samband med barnafödande. Hon tar inga doulauppdrag just nu, men tar däremot uppdrag där hon erbjuder sig att torka och kapsla in moderkakor. Totalt har hon kapslat in 17 skånska kvinnors moderkakor.

– Oftast åker jag hem till föräldrarna och rengör och desinficerar köket. Sedan tvättar och ångkokar jag moderkakan. Jag skär den sedan i tunna remsor och lägger den i svamptork i tio till tolv timmar. Jag kommer sedan tillbaka och maler den då torkade moderkakan till ett pulver och lägger den i kapslar, som man sedan kan konsumera som vilka vitamintabletter som helst.

LÄS MER: Hon bakar surdegsbröd jäst på svamp från sin vagina

Placentofagi hos människor har förekommit på många olika platser i världshistorien, men har blivit mer populärt i USA och Europa under de senaste åren, särskilt i samband med att skådespelaren January Jones påstått att placentofagi hjälpt henne att komma tillbaka till sitt arbete sex veckor efter förlossningen.

Huruvida placentofagi faktiskt innebär positiva hälsofördelar är dock tveksamt. Enligt förespråkarna innehåller moderkakan hormoner och näringsämnen som är viktiga för modern. Men enligt en metastudie publicerad i Archives of women’s mental health 2015 verkar placentofagi inte innebära några nämnvärda hälsofördelar. Det finns dock inget starkt stöd för att det heller skulle innebära större risker. Enligt Rannveig Stefánsdóttir har hennes kunder haft positiva upplevelser av placentofagi.

– Den negativa effekt man kan uppleva är att man producerar för mycket mjölk så man behöver trappa ned på kapslarna. Vissa har sagt att de inte kände någonting, men det är väldigt positivt i sig. De kunde fortsätta livet som vanligt, det är ju tänkt att de ska kunna njuta med positiva känslor istället för att känna sig trötta och ledsna.

LÄS MER: Var tionde förälder får förlossningsdepression

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset