Ungefär en fjärdedel av alla européer tycker att våldtäkt är försvarbart i vissa situationer. Till exempel om offret flörtat tidigare eller bar "avslöjande" kläder. Det visar en ny undersökning genomförd av EU-kommissionen.

 

Klicka på ett land för att se siffran i det specifika landet.

27 procent av alla européer tycker våldtäkt är berättigat eller försvarbart i vissa sammanhang.  Det är resultatet av en stor Europabarometer som gjorts på uppdrag av EU-kommissionen och omfattar nästan 30 000 européer.

► LÄS MER: Här är 10 länder där homosexualitet kan ge dödstraff

I flera länder är siffran särskilt hög. Bland ungrarna uppgav så många som 47 procent att det finns situationer där våldtäkt kan anses vara försvarbart. I Rumänien var den siffran så hög som 55 procent. 22 procent i Rumänien uppgav att våldtäkt kan anses vara berättigat om offret inte gjorde tydligt motstånd, hela 16 procent om offret var ute och gick ensam på natten.

I Sverige uppger 6 procent att våldtäkt ibland kan vara försvarbart. Det är den överlägset lägsta siffran i hela Europa, följt av Spanien där 8 procent uppger att det ibland är försvarbart. I 23 medlemsländer tycker minst 20 procent att det finns situationer där våldtäkt är berättigat.

Studien visar också att ungefär en av fem européer hyser åsikter där offret beskylls. 17 procent uppgav att våld mot kvinnor ofta är offrets fel.

Enligt rapporten visar siffrorna på att könsbaserat våld fortfarande är ett stort problem inom EU, och att attityderna skiljer sig stort länderna emellan. Rapporten pekar särskilt ut Malta, Cypern, Lettland, Litauen och Estland som länder där många skyller våldtäkter på offret.

Undersökningen genomgördes av TNS i EU:s 28 medlemsländer mellan 4 och 13 juni 2016. Totalt 27 818 EU-medborgare intervjuades ansikte mot ansikte på sitt modersmål.

► LÄS MER: Här är det lagligt att mörda din otrogna fru – länder som diskriminerar kvinnor

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset