Khalifa-stadion i Doha håller på att byggas om inför fotbolls-VM.
Khalifa-stadion i Doha håller på att byggas om inför fotbolls-VM.

Qatar håller på att rusta upp sina arenor inför VM i fotboll som avgörs i landet 2022. Amnesty International presenterar nu en rapport som avslöjar att arbetarna lever under hemska förhållanden.

Alla 231 migrantarbetare som har intervjuats berättar att de på något sätt blivit utsatta för kränkningar. Det skriver Amnesty International, en global organisation som agerar för mänskliga rättigheter, när de presenterar sin rapport.

Enligt rapporten tvingas till exempel arbetarna att bo i smutsiga och trånga boenden, utföra gratisarbete och blir dessutom hotade av arbetsgivarna för att de inte klaga över arbetsvillkoren.

132 av de som intervjuats jobbar med renoveringen av Khalifa-stadion i Doha. En av dem är ”Nabeel” från Indien.

– Arbetsgivaren skrek åt mig och sa att jag aldrig skulle få lämna landet om jag klagade igen. Sedan dess har jag inte klagat på lönen eller någonting annat. Självklart skulle jag byta jobb eller lämna Qatar om jag kunde, säger han enligt rapporten.

LÄS MER: Amnesty kritiserar Fifa och Qatar

Det är Qatars sponsorsystem ”kalafa” gör det möjligt för arbetsgivarna att hota sina anställda. Systemet innebär att företaget måste ge migrantarbetarna tillåtelse för att de ska få lämna landet eller byta jobb.

– Mitt liv här är som ett fängelse. När jag klagade över min situation sa chefen ”om du klagar kommer det att få konsekvenser. Om du vill stanna i Qatar ska du hålla tyst och fortsätta arbeta”, säger metallarbetaren ”Deepak” från Nepal.

Amnesty International vill uppmana VM:s stora sponsorer Adidas, Coca Cola och McDonald’s att sätta press på FIFA att ta itu med övergreppen. Främst vill man att FIFA ser till att ta bort makten från arbetsgivarna gentemot sina anställda, genomför ordentliga utredningar och ger mer stränga straff till de företag som begår övergrepp.

– Genom värdskapet för VM har Qatar kunnat marknadsföra sig som en elitdestination för några av världens främsta klubbar. Men fotbollsvärlden kan inte blunda för övergrepp som pågår begås på de arenor där sporten utövas, säger Salil Shetty, generalsekreterare för Amnesty International.

LÄS MER: Ny lag ska ge Qatar-arbetare lön i tid

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Sport