En tredjedel av svenskarna tror risken för repressalier avskräcker från att avslöja korruption. Arkivbild.
En tredjedel av svenskarna tror risken för repressalier avskräcker från att avslöja korruption. Arkivbild.

Företagsledare och lokalpolitiker anses mest korrupta och var tredje svensk tror att risken för repressalier avskräcker från att avslöja korruption. Det visar Transparency Internationals (TI) undersökning.

Sverige rankas som ett av världens minst korrupta länder men avslöjanden om mutor och svågerpolitik förekommer även här. Organisationen TI har tillfrågat 1 000 svenskar om deras syn på korruption. Mätningen ingår i en stor internationell rapport, Global corruption barometer 2016.

Det framgår att bara 8 procent har fullt förtroende för företagsledare medan 17 procent hyser liknande förtroende för lokalpolitiker. Motsvarande andel för statsministern och regeringskansliet är 42 procent, för riksdagsledamöterna 22 procent och för domarkåren 40 procent.

En tredjedel av de tillfrågade tycker att rapportering, så kallad visselblåsning, är det bästa vapnet mot korruption, men lika många tror att människor avstår från att avslöja missförhållanden på grund av risken för repressalier.

TI pekar ut gränsytan mellan den offentliga och den privata sektorn, med stora och krångliga upphandlingar, som det största riskområdet för korruption.

Över hälften av de tillfrågade vill förbjuda partibidrag från privata företag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset