SKL konstaterar att svensk förlossningsvård håller hög kvalitet, men pekar ut flera "utvecklingsområden".
SKL konstaterar att svensk förlossningsvård håller hög kvalitet, men pekar ut flera "utvecklingsområden".

I en ny rapport pekar Sveriges kommuner och landsting ut flera brister i den svenska förlossningsvården och menar bland annat att vården behöver anpassas bättre för individuella behov.

Enligt SKL borde förlossningsvården bli mer lyhörd för blivande föräldrars behov. I en ny rapport konstaterar SKL att en modell för förlossningsvård inte passar alla och att många föräldrars bakgrunder skiljer sig åt.

– Det är också viktigt att vården tar på sig blivande föräldrars glasögon och ser hela vårdkedjan och blir mer lyhörd för var och ens behov, säger SKL-samordnaren Eva Estling till Sveriges Radio.

Ett annat problem, enligt SKL är att många blivande föräldrar inte vet vart de ska vända sig med eventuella problem.

LÄS MER: 7 anledningar till att det är kaos inom förlossningsvården

– Man blir inskriven i mödravården, och sedan är det förlossningsvården, BB och eftervård. Så man efterfrågar många gånger tydligare information, säger Eva Estling.

Ett av målen med den miljard kronor om året fram till 2022,  som Sveriges kommuner och landsting har kommit överens med regeringen om, är just en tydligare vårdkedja.

– De här resurserna är möjliga att använda för att vidareutveckla det arbetet. Det här är en del av den svenska välfärden som bara ska fungera och där blivande föräldrar ska kunna känna sig trygga, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till SR.

LÄS MER: Debatt: Förlossningsskador inskränker kvinnors rätt till frihet

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset