Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har börjat använda sig av kemiska ämnen i sina attacker och ska nyligen ha använt det mot kurdiska styrkor och civila i både Syrien och Irak. Detta hävdar två oberoende brittiska organisationer.

De alarmerande uppgifterna kommer från de två oberoende brittiska organisationerna Conflict armament research (CAR) och Sahan research som genomfört en gemensam undersökning, uppger amerikanska CNN.

LÄS MER: FN: Islamiska staten korsfäster barn

Till grund för uppgifterna ligger enligt tv-kanalen tidigare rapportering om att IS har börjat anpassa såväl självmordsbomber som improviserade sprängladdningar med både klor och andra kemikalier.

Särskilt nämns tre tillfällen förra månaden. Två attacker som ägde rum i Hasakah-provinsen i norra Syrien under strider med YPG, kurdisk milis, och en tredje berörde en granat som inte detonerade när den landade nära Mosuls damm i Irak. Enligt James Bevan, verkställande direktör på CAR, läckte granaten en mörkgul vätska och luktade starkt.

– Teamet som undersökte platsen fick huvudvärk och blev illamående av att vara nära ämnet. Symptomen påminner om sådana som man får vid exponering för klorgas.

Enligt CAR är detta den första dokumenterade användningen av kemiska ämnen mot kurdiska och civila mål.

LÄS MER: IS-flagga hängde från bro i Kalmar

Bevisen är oroväckande eftersom det visar att terrorgruppen experimenterar med nya vapen, säger James Bevan till CNN.

– Om de tycker att användandet är militärt effektivt misstänker vi att de kommer att använda sådana vapen igen.

I söndags kom även uppgifter om oro över ett IS-fäste på Balkan efter att Sunday times rapporterat att extremiströrelsens svarta flagga vajar i isolerade byar djupt i de bosniska skogarna. Men än så länge uppges problemet vara begränsat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset