Ungern faller stort i Freedom house demokratirapport.
Ungern faller stort i Freedom house demokratirapport.

"Den största utmaningen för demokratin i Europa är spridningen av djupt intolerant politik", skriver demokratiorganisationen Freedom house.

I samband med flyktingkrisen och ett tufft ekonomiskt läge har nationalistiska rörelser växt sig starkare i länder som Polen och Ungern, enligt en ny rapport.

Rapporten kommer från Freedom house, en amerikansk människorättsorganisation, känt bland annat för sina årliga globala frihetsindex och rapporter om läget för demokrati runt om i världen.

►LÄS MER: Sverige stoppar överföringar till Ungern – risk för omänsklig behandling

Organisationen lyfter fram retoriken hos en del ledande politiker i länderna i samband med flyktingkrisen:

"De utnyttjade krisen för att stärka sin egen populism och struntade i humanitära principer och ideal om demokratisk pluralism, för att vinna kortsiktiga partiska fördelar."

►LÄS MER: Expert om fördomar om islam: Folk är ganska faktaresistenta

I rapporten lyfts oroande trender upp för 29 länder i Öst- och Centraleuropa, Balkanområdet och Centralasien, skriver den amerikanska tidningen Washington post. Rapporten handlar om länder som började sin övergång till demokrati när Sovjetunionen föll och tar upp ämnen som korruption, pressfrihet och hur starkt de demokratiska institutionerna står i landet.

– Att hävda att Europa står inför en muslimsk invasion har blivit norm för en rad politiker och partier i Europa, säger Nate Schenkkan, projektledare för Nations in transit.

– Att säga sådant underminerar demokrati på så vis att man avfärdar en av dess mest fundamentala principer – likhet inför lagen. Det finns en fara med den här typen av hatiska och paranoida uttalanden och det är att det kan leda till våld mot minoriteter och flyktingar.

►LÄS MER: Här är de europeiska länder som vill vägra ta emot flyktingar

Ungern är bland de länder som fallit brantast i indexet. Bland annat får landet kritik för att stöd till civilsamhället delas ut på ett partiskt sätt, brist på pressfrihet och att de styrande påverkade förutsättningarna inför valet som vanns av premiärminister Viktor Orbán och hans högerpopulistiska parti Fidesz.

Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó slår dock ifrån sig kritiken

"Innehållet i rapporten är nonsens, och personerna som pratar om omständigheterna i Ungern sitter i kontor tusentals kilometer bort", säger han i ett uttalande, enligt tidningen Budapest business journal.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset