Flera populära kropps- och hårvårdsprodukter kan vara skadliga. Nu plockar Apoteket bort alla produkter som kan innehålla ämnena.

Flera av våra vanliga deodoranter, hudlotioner, ansiktskrämer och hårsprayer innehåller ingredienserna ”Cyclopentasiloxane” eller ”Cyclotetrasiloxane” som även går under namnet ”Cykliska silikoner”. Efter att en EU-rapport varnat för att de kan vara skadliga plockar Apoteket bort produkterna ur sitt sortiment, rapporterar SVT.

– Vi vill inte ha produkter på hyllorna som kan skada vare sig människa eller miljö. Vi väljer att vara försiktiga, och inte ha onödiga kemikalier i de produkter vi säljer, säger Eva Fernvall, kommunikationsdirektör i Apoteket, till SVT Nyheter.

LÄS MER: Läkare larmar: Fransförlängningar kan skada hälsan

Enligt EU-kommissionens vetenskapliga kommitté för konsumentsäkerhet kan det vanligaste ämnet ”Cyclopentasiloxane” eller D5 – vara skadligt för konsumenter som använder stora mängder av kroppslotion eller hårspray eftersom de lättare kan andas in ämnet.

– Det är små kemiska molekyler som kan påverka till exempel levern, och om du smörjer in det i din hud så riskerar du att andas in det. Man vet också att de lagras i näringskedjan i miljön vilket gör att vi tycker att man bör undvika det, säger Eva Fernvall.

Enligt EU-rapporten kan D5 även innehålla ämnet ”Cyclotetrasiloxane” eller D4 som misstänks kunna skada foster och ha negativ påverkan på fertilitet.

LÄS MER: Antti, 39, köpte peeling-medel på nätet: ”Skinnet lossnade”

Ämnena är ännu inte förbjudna på den svenska marknaden men enligt Thomas Byström, som utreder kosmetiska produkter på Läkemedelsverket, kommer man att följa upp EU-rapporten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset