Maria Fogelström Kylberg är vd påStockholms akademiska forum, Staf.
Maria Fogelström Kylberg är vd påStockholms akademiska forum, Staf.

När studenter från Indien, Kina och Tyskland ska plugga utomlands väljer de gärna Stockholm, enligt en ny rapport från Stockholms akademiska forum, Staf. Efter att ha blivit rankad som världens fjärde främsta studentstad tror Maria Fogelström Kylberg på Staf att allt fler internationella studenter kommer att vilja prova på studentlivet på ett universitet i Stockholm.

Under läsåret 2016 och 2017 studerade 9 279 internationella studenter i Stockholm, vilket motsvarade ungefär 10 procent av alla universitetsstuderande i staden vid tillfället. Av dem var 3 036 utbytesstudenter som reste genom ett utbytesprogram, medan 6 243 var så kallade ”freemovers” som reste på eget initiativ. Det är en ökning med 2 procent sedan föregående år. Det visar en ny rapport från Stockholms akademiska forum, Staf, som varje år undersöker den internationella studentmobiliteten i Stockholm.

– Det gör vi för att följa utvecklingen och se om det proaktiva arbetet med profilering av Stockholm som akademisk destination ger resultat. En positiv överraskning är att de betalande studenterna har ökat med 57 procent de senaste två åren, säger Maria Fogelström Kylberg, vd på Staf.

Stockholm blev nyligen rankad som världens fjärde främsta studentstad, på delad plats med New York, av Times higher education. Rankingen tar hänsyn till olika aspekter som undervisning, forskning och internationaliseringsnivå.

LÄS MER: Minnesexperten: Så pluggar du bäst inför tentan – i fyra steg

– Jag är övertygad om att det som gör Stockholm så attraktivt är att det är en inkluderande, innovativ och jämställd akademisk destination. Stockholm är en internationell stad idag med människor från hela världen som bor, jobbar och studerar här. Vi har dessutom en befolkning där i stort sett alla talar engelska, säger Maria Fogelström Kylberg.

Det är inte bara i Stockholm som de internationella studenterna blir fler. Under läsåret 2016 och 2017 vistades totalt 35 900 internationella studenter i Sverige, enligt Universitetskanslersämbetet, UKÄ. Det är en ökning med 2 procent, eller 600 studenter, sedan föregående år. Enligt Maria Fogelström Kylberg är de internationella studenterna väldigt viktiga då de berikar städer och lärosäten med nya intryck och perspektiv. De blir även viktiga ambassadörer när de lämnar Sverige.

– På sikt stärker det Stockholms och Sveriges konkurrenskraft.

Tyskland toppar listan över internationella studenter under läsåret 2016 och 2017 med över 700 studerande i Stockholm och tätt efter kommer Finland och Kina. Den nationalitet som ökat allra mest är studenter från Indien, som blivit 21 procent fler sedan föregående år. Det är en positiv förändring sedan införandet av studieavgifter för tredjelandsstudenter 2011 som då fick antalet studenter från exempelvis Indien och Kina att minska.

LÄS MER: Ska du bli student i höst? Här är 5 saker du kan förbereda redan nu

Här kommer utlandsstudenterna ifrån som studerar i Stockholm

  1. Tyskland (725)
  2. Finland (689)
  3. Kina (659)
  4. Frankrike (483)
  5. Indien (333)
  6. Italien (331)
  7. Spanien (281)
  8. Grekland (270)
  9. USA (261)
  10. Nederländerna (248)

Siffran inom parantes visar antalet internationella studenter som studerade i Sverige under läsåret 2016 och 2017.

Källa: Stockholms akademiska forum.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset