Sedan 80-talet har antalet unga med psykiska besvär blivit dubbelt så många.
Sedan 80-talet har antalet unga med psykiska besvär blivit dubbelt så många.

Sedan 80-talet har antalet unga med psykiska besvär blivit dubbelt så många. Nu visar en ny granskning att ökningen skulle kunna bero på skolan, rapporterar Sveriges Radio.

Skolans ökande krav, försämrad elevhälsa och mycket oro pekas ut som möjliga orsaker till att ungas psykiska problem ökar. Det framkommer i en ny rapport från Folkhälsomyndigheten.

– På något sätt känns det som något slags skolpolitiskt misslyckande om man ser den här utvecklingen som har pågått i flera decennier med sämre psykisk hälsa. Att det är en bekymmersam utveckling tycker jag man kan vara enig om, säger Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten, till Sveriges Radio.

LÄS MER: Insändare: Psykisk ohälsa bland unga är en effekt av skolan

Problem så som sömnsvårigheter, irritation, huvudvärk, ont i magen eller ryggen har fördubblats sedan 80-talet. Myndigheten har försökt ta reda på vad som ligger bakom att svenska ungdomar mår sämre än unga i andra länder.

– Ja, vi ligger sämre till. Vi har en mycket mer oroväckande utveckling av psykisk ohälsa hos barn och ungdomar än i andra OECD-länder, andra länder i Europa framför allt, säger Johan Carlson till radion.

Slutsatsen är att det är skolan som sticker ut. Sedan 90-talet har flera stora förändringar gjorts inom skolan. Bland annat friskolereformen, skolpengen och för ett par år sedan infördes ett nytt betygsystem. Troligtvis finns det ett samband mellan det och de ungas psykiska mående, enligt Johan Carlson.

LÄS MER: Psykisk ohälsa bland barn och unga ökar kraftigt

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset