Äldre personer rör på sig i allt mindre utsträckning, men deras hjärnor håller sig i trim desto längre.
Äldre personer rör på sig i allt mindre utsträckning, men deras hjärnor håller sig i trim desto längre.

Dagens äldre är i dålig fysisk form – men smartare än någonsin. Nya studier visar att IQ-nivån bland personer över 50 år stiger för varje generation.

Å ena sidan rör dagens generationer allt mindre på sig och blir allt fetare. Å andra sidan har de en mycket högre hjärnaktivitet, långt upp i åldrarna. Efter att ha följt en generation äldre i sex år, mellan 2006 och 2012, kan forskare vid IIASA (International Institute for Appled Systems Analysis) visa att den här generationen äldre är smartare än tidigare. Rapporten presenteras i vetenskapstidsskriften Plos One, rapporterar DN.

LÄS MER: Arne, 77, har lyft en miljon ton skrot

Intelligensnivån har rört sig åt det här hållet över flera generationer – men det här är den första studien som visar att utvecklingen för hjärnan och kroppen inte rör sig på samma sätt. Tankeförmågan påverkas inte nödvändigtvis av ens fysiska status.

IIASA-forskaren Valeria Bordone utvecklar:

– Vi tror att de här avvikande resultaten kan förklaras av förändras livsstil. Livet har blivit mer kognitivt krävande, med större användning av kommunikation och av informationsteknologi även av äldre människor och folk jobbar längre på intellektuellt krävande arbeten. Samtidigt ser vi en nedgång i fysisk aktivitet och ökade nivåer av fetma.

LÄS MER: Vi sover mindre ju äldre vi blir

Studien mäter de äldres fysik, mental hälsa och hur de bearbetar kunskap och med datan försöker forskare också påvisa att åldern bara är en siffra. Forskningen utgår från att man ska kunna mäta ålder i karaktärsdrag snarare än i antal år man har levt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa