Haschbodarna längs Christianias berömda Pusher Street har jämnats med marken. Arkivbild.
Haschbodarna längs Christianias berömda Pusher Street har jämnats med marken. Arkivbild.

Handeln med hasch har minskat kraftigt, sedan de boende i Christiania rev stånden i början av september. Men det innebär inte att det säljs mindre hasch i stort, säger Kim Møller vid Aalborgs universitet.

Christianiterna rev bodarna, sedan två poliser hade blivit skjutna på Pusher Street. Efter skottdramat började polisen sätta upp övervakningskameror, som blev nedrivna nästan omgående.

Haschförsäljningen i Christiania har fallit till en historiskt låg nivå, säger Thorkild Fogde, chef vid Köpenhamnspolisen.

– Om vi ska behålla den nuvarande situationen måste christianiterna få hjälp, och här är det vår åsikt att de inte kan klara det själva, säger Fogde till Politiken.

– Förbrukningen minskar inte när utbudet blir begränsat under en period. Den flyttar bara till andra platser och det kan medföra en mindre prisstegring, säger Kim Møller, som doktorerat på organiserad haschhandel.

Om det är som polisen säger – en helt ny situation i Christiania – kommer det enligt Møller att ruska om haschmarknaden, så att försäljningen flyttar och försäljningen sker mer i det fördolda.

Enligt Politiken anser inte polischefen Fogde att marknaden har etablerat sig på annan plats bland kriminella grupperingar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset