Presschefen på Axfood, som äger Willys, håller med om att det är olämpligt med spritbudskap på godis. På bilden visas vingummin från en annan tillverkare.
Presschefen på Axfood, som äger Willys, håller med om att det är olämpligt med spritbudskap på godis. På bilden visas vingummin från en annan tillverkare.

Thomas, 42, och hans dotter köpte vingummin i lösvikten på Willys. När de kom hem började dottern rabbla spritsorter – och pappan rasar nu mot spritbudskapet på godisbitarna. "Varför ska barn lära sig olika spritsorter på godis?"

”Pappa, vad är gin?”, frågade Thomas åttaåriga dotter med vingummit i handen. Då insåg pappan att de tryckta orden på godisbitarna i själva verket var namn på olika alkoholhaltiga drycker.

– Min dotter har precis lärt sig att läsa och sa det som stod på godisarna. Det blir som att uppmuntra barn att lära sig spritsorter. Jag tycker att det är en allvarlig sak, säger 42-åriga Thomas.

►LÄS MER: Föräldrar protesterar mot penisformat godis

Flera tillverkare av vingummin märker bitarna med namn som gin, brandy, sherry, cognac och champagne. Thomas tycker att Willys och andra butiker ska ta bort vingummin som är märkta med alkoholrelaterade ord ur sortimentet.

– Varför ska barn lära sig olika spritsorter på godis?

Det är Axfood som äger Willys. Claes Salomonsson, presschef på Axfood, bekräftar att nämnda vingummin finns i deras lösviktssortiment på både Hemköp och Willys.

– Jag håller med pappan. Det finns verkligen ingen rimlig och klok anledning till att ha namnet på spritsorter på godis, säger presschefen.

Leverantören heter Frisia och deras vingummin finns även i många andra butiker i Sverige.

– Det här är en synpunkt vi fått tidigare från kund och vi har också vänt oss till leverantören för att försöka få till en förändring. Att vi har den kvar i vårt sortiment beror enbart på att vi anser att det är marknadens bästa och godaste winegum, säger Claes Salomonsson.

LÄS MER: Därför ska du inte blanda alkohol med energidrycker

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa