Kristoffer Tamsons (M) vill inte att svensk järnväg ska dras till träd i Norrland. Men visst finns det människor i norra Sverige – och de är inte imponerade av politikerns uttalande.

”Vi måste se till att de pengar som ska gå till svensk järnväg går där människor bor och där människor reser, och inte till träd i Norrland”, sa Kristofer Tamsons, moderat trafiklandstingsråd i Stockholm till SVT förra veckan. 

Utallandet kom i anslutning till ett möte på Trafikverket, som han vill ska satsa mer pengar på den strulande tågtrafiken runt huvudstaden. 

Men stockholmarens uttalande om har inte mottagits väl av de som bor i Norrland. Tamsons uttalande visar på brist på kunskap om hur viktigt Norrland är för resten av Sverige, menar bloggaren Markus Pettersson, en av de som reagerat. 

”Jag skulle nog drista mig till att säga att du själv är ganska beroende av både de råvaror och de intäkter som Norrbotten och övriga Norrland inbringar. Det kan vara lätt att glömma bort allt det här när livet i allt för hög utsträckning utspelar sig inom Stockholms gamla tullar.”, skriver han

Den malm, skog och vattenkraft som finns i norr både försörjer Sverige med råvaror och intäkter till statskassan, menar han. 

Bloggaren menar också att synsättet är typiskt för Tamsons parti, där den nuvarande partiledaren som bekant uttalade sig om att stockholmare var smartare än ”lantisar” 1998. 

För att visa att det finns annat än träd i Norrland har också Facebookgruppen Kan det här trädet i Norrland få fler fans än Kristoffer Tamsons?” startats. I skrivande stund har trädet ungefär 1 000 fler gilla-markeringar än vad Tamsons har vänner på Facebook.

► LÄS MER: Högre risk för demens i norra Sverige

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset