Dead or Alive-serien började som fightingspel, och fick sedan en spinoff med beach volleboll-spel med främst lättklädda kvinnor i huvudrollerna.
Dead or Alive-serien började som fightingspel, och fick sedan en spinoff med beach volleboll-spel med främst lättklädda kvinnor i huvudrollerna.

I ”Dead or Alive Xtreme 3” får spelaren tafsa obehindrat på bikiniklädda kvinnor. Nu rasar flera recensenter mot tv-spelet.

En video från kommande tv-spelet ”Dead or Alive Xtreme 3” har blivit en snackis i spelvärlden. Videon visar hur spelaren, genom att ta på sig en Virtual Reality-hjälm, kan tafsa på lättklädda kvinnor i spelet, trots att de protesterar.
 

► LÄS MER: Snart kan dataspel få sexistmärkning


”Att se spelaren röra vid karaktärens kropp med Playstation 4-kontrollen är väldigt avigt och översättningen av hennes protester gör bara det hela mer stötande”, skriver australiensiska News.com.au.

”När spelaren petar och rör vid Kasumis kropp säger hon ”jag gillar det inte” och använder ett ord som kan direktöversättas till ’dåligt’ och ofta används för att säga nej”, skriver Engadget.

Till en början utgjordes ”Dead or Alive”-spelserien av fightingspel, som sedan utvecklades till sportspel, med tillägget Xtreme. Dessa beach volleyboll-spel med lättklädda kvinnor i huvudrollerna har redan tidigare kritisierats och utpekats som sexistiska. Men nu anser flera skribenter att det senaste spelet passerat ytterligare en gräns och att det främjar en våldtäktskultur.
 

► LÄS MER: Linnéa, 26, utvecklar tv-spel: ”Jag är mer än bara kvinna”


I denna uppföljare blir det dessutom för första gången möjligt att interagera med karaktärena på ett nytt sätt, genom Virtual Reality-hjälmen Playstation VR. Det är denna funktion som visas i videoklippet.

”Vi har lärt oss förvänta oss överdriven, sexistisk spelkänsla från beach volleyboll-uppföljarna till Dead or Alive, men att avsaknad av samtycke blir en del av Xtreme 3 tar serien till ett nytt lågvattenmärke”, skriver Engadget.

”Det här är kvinnor som designats av män för att veta vad som händer dem och de vill bli lämnade ifred, men de har ingen makt att göra något”, skriver spelsajten Polygon.

”Att låta en man få en virtuell makttripp över en kvinna samtidigt som hon är synbart obekväm. Det förtjänar mer än en protest. Det är som att utvecklarna aktivt försöker få spelaren att bli sexuellt upphetsad”, skriver spelsajten Cogconnected.

Spelet ser inte ut att få någon release utanför Asien. Ett tidigare spel i serien har stoppats från att släppas i Sverige.
 

► LÄS MER: Vi får aldrig glömma Gamergate

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Teknik