Inlägget har fått stor spridning det senaste dygnet.
Inlägget har fått stor spridning det senaste dygnet.

Ett inlägg om att Södertälje sjukhus serverar undermåliga portioner sprids nu på sociala medier. Men enligt sjukhuset visar bilden inte hela sanningen. "Är man inte mätt efter en portion går det att värma en till", säger chefsöverläkare Peter Johnson till Metro.

”Min farfar är 83 år och ligger på #Södertäljesjukhus. Detta är maten som serverats i två dagar nu. Det är helt makalöst. Till och med en 3 åring äter mer. Leverantören är Sodexo Sverige. Är de meningen att man ska bli mätt på detta?”.

Så lyder ett inlägg som under det senaste dygnet har fått spridning på Facebook. Bilderna på de två tallrikarna, som påstås vara tagna på Södertälje sjukhus, har rört upp känslor på sociala medier. I skrivande stund har inlägget fått över 24 000 delningar.

LÄS MER: Nej, den här maten serverades inte alls gratis på ett flyktingboende

”Inga restriktioner alls”

Men enligt Peter Johnson, chefsöverläkare på Södertälje sjukhus, visar inlägget inte hela sanningen av patienternas kost. Bilderna visar snarare en halv portion, hävdar han. 

– Jag kan garantera att de portionsstorlekarna inte är den mängden som Sodexo levererar, absolut inte. Vissa patienter ger vi stöd parallellt till maten, till exempel genom näringsdropp eller näringsdrycker, säger han.

Finns det några restriktioner över hur mycket mat patienterna får?

– Nej inte alls. Förutom om man är extremt överviktig, då kanske man är lite mer försiktig. Annars får man äta precis vad man vill. Är man inte mätt efter en portion går det att värma en till och ta lite från den. Så det finns inga restriktioner alls.

Patienter får energikost

På avdelningen serveras så kallad energikost (E-kost), fortsätter Peter Johnson, det vill säga extra näringsberikad mat som innehåller mer kalorier. Detta för att många patienter har svårt att få i sig stora portioner, menar han.

  Ett problem är att de gamla, sköra och sjuka personerna tappar aptiten när man lägger upp för stora portioner. Där är personalen jätteduktiga på att anpassa dels hur mycket de behöver men även hur mycket de klarar av att äta. Det finns patienter som får de här storlekarna på portioner av medicinska skäl, så det är inget konstigt med det.

LÄS MER: Inlägg sprids om medicin för pensionärer – det här vet vi

Susanne Fridlund, distriktschef på Sodexo som levererar mat till Södertälje sjukhus, menar att E-kosten generellt lämpar sig bättre för personer som inte har så stor matlust.

– Jag kan inte svara på vad det här är för portioner som man ser på bilden, för vi levererar mat både i kantiner, som sjukhuset själva portionerar, samt enportionsrätter. Exempelvis E-kost som består av tre rätter: förrätt, varmrätt och dessert, som man kan kombinera som man vill. Det är mindre portioner men som tillsammans innehåller lika mycket energi som en normalportion, säger hon.

Uppdatering tisdag 10 juli, klockan 10.26:

Peter Johnson, chefsöverläkare på Södertälje sjukhus, uppger att de har identifierat vilken patient och avdelning det rör sig om.

Har ni varit i kontakt med personen som har skrivit inlägget?

– Nej, vi har inte det. Cheferna på sjukhuset som har hand om den här avdelningen har valt att inte kontakta personen.

Uppdatering tisdag 10 juli, klockan 13.26:

Metro fick på tisdagen kontakt med kvinnan som har skrivit det uppmärksammade inlägget. Enligt henne stämmer det att hennes farfar även fick förrätt och dessert i tillägg till det som publicerades i inlägget.

Däremot menar hon att det inte alls gick att få mer varmrätt.

– Det sjuksköterskan sa är att den mat de kan få är om en patient inte äter sin låda. Då kan de dela upp den maten.

Hur tänkte du när inlägget blev så viralt?

– Jag trodde inte att det skulle delas så mycket. Men jag tycker att det är bra att folk får se.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om kost sjukhus