Sedan generationer tillbaka har det varit allmänt känt att det är extremt mycket svårare för icke-vita att ta sig in på klubbar, skriver Evyn Redar.
Sedan generationer tillbaka har det varit allmänt känt att det är extremt mycket svårare för icke-vita att ta sig in på klubbar, skriver Evyn Redar.

I veckan har Aftonbladet rapporterat kring en stängd Facebooksida där ordningsvakter, som främst jobbat inom krogen, delat med sig av rasistiska kommentarer kring deras besökare. Många har uttryckt frustration och ilska kring detta och jag har även sett kommentarer där folk varit chockade över nyheten. Själv förstår jag inte hur detta ens kan ses som ett ”avslöjande”, skriver Evyn Redar.

Det var svinkallt den här lördagskvällen i november. Jag virade min halsduk flera varv runt huvudet innan jag öppnade porten och gick ut. Jag nästan halvsprang genom hela området för att, så fort som möjligt, ta mig till värmen igen. Runt omkring mig var det helt tomt. Tystnaden som slog mig var lite obehaglig. Allt som hördes var vinden, mina steg och mina snabba andetag. Vart var alla? 

►LÄS MER: Evyn Redar: Må han vara den sista vi förlorar till gatuvåldet

Jag förstod att kylan gjorde det riktigt svårt för folk att vistas utomhus men så här tomt hade det aldrig tidigare vart. Man vet att det alltid finns en handfull starka krigare som, no matter what, alltid hänger i centrum. Men inte ens de var ute den här kvällen. Det var inte förrän jag kom fram till jobbet som jag förstod vart alla var. När jag öppnade dörren och kom in möttes jag av ca 40 personer som satt runt borden i entrén. Många satt med en kopp te i handen och snackade samtidigt som andra spelade kort. Framför mig hade jag folk i åldrarna 15 upp till 30 och alla hade samlats på samma plats denna lördagskväll i november. 

År 2013 började jag jobba på ett kulturcenter i Järvaområdet. Det var en plats där elever ifrån gymnasiet kunde komma och hänga efter skolan eller på helgerna. Kulturcentret var utrustat med massa olika aktiviteter, salar, café och även sällskapspel. Oftast förknippades kulturcentret med en helt vanlig fritidsgård men eftersom syftet var att skapa en plats där unga från området kunde utöva kultur och konst, så var cheferna noga med att kalla det för ett kulturcenter. Men trots all utrustning så kändes stället, under den tiden jag jobbade, som en öppen sal för den som inte orkade vistas ute. Åldersgränsen vara strikt för gymnasielever men ändå var majoriteten som hängde där långt över 20. Jag hade en vän som en gång kom förbi och när hon såg vad det var för personer som hängde där så frågade hon mig försiktigt: ”Har de ingen annanstans de hellre vill hänga en lördagkväll?”.

►LÄS MER: Evyn Redar: Jag skäms över hur jag låter henne styra mitt liv

I veckan har Aftonbladet rapporterat kring en stängd Facebooksida där ordningsvakter, som främst jobbat inom krogen, delat med sig av rasistiska kommentarer kring deras besökare. De har skrivit i gruppen om hur de bland annat nekat inträde till icke-vita svenskar. Många har uttryckt frustration och ilska kring detta och jag har även sett kommentarer där folk varit chockade över nyheten. Själv förstår jag inte hur detta ens kan ses som ett ”avslöjande”? Som om rasistiska krogvakter är något nytt? Sedan generationer tillbaka har det varit allmänt känt att det är extremt mycket svårare för icke-vita att ta sig in på klubbar. Det finns även kända strategier bland icke-vita om hur man gör så man på lättaste sätt kommer in. Strategier som ärvs ner från äldre syskon. Rasism på krogen är inte nytt och det är långt ifrån den enda platsen där icke-vita bemöts så. Rasism är något som man kan mötas av på fler liknande platser så som på bio, restauranger, caféer och så vidare. När det kommer till de unga vuxna i mitt område som hänger i centrum eller på ställen som inte är avsedda för deras ålder, så handlar det inte om att de inte hellre vill hänga någon annanstans en lördagskväll. Det handlar om att de inte är välkomna någon annanstans. 

+ Aleks nya album som är otroligt bra!

- Kylan tyvärr. Jag är inte redo.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Kolumn Rasism