Castingbolaget ska ha nekat skådespelaren en roll i reklamfilmen på grund av hans hudfärg.
Castingbolaget ska ha nekat skådespelaren en roll i reklamfilmen på grund av hans hudfärg.

“Han kan inte vara svart för den grekiska marknaden, ledsen”. Mejlet var tänkt till agenten, men hamnade i stället i skådespelarens inkorg.

I november var det tänkt att Ikea skulle göra en reklamfilm som skulle sändas i Grekland inför Black Friday. De gav ett castingbolag uppdraget att hitta skådespelare, rapporterar SVT.

LÄS MER: Ikea vill att du ska kissa på annonsen

Den svenska skådespelaren och ståuppkomikern spelade in sig själv och skickade in ansökan. Dagen därpå fick han avslag där det förklarades att han inte kunde vara svart, då det inte passade den grekiska marknaden.
– Ibland söker man en blond man. Ibland söker man en mörkhyad kvinna, en asiat eller sydamerikan. Det är inget konstigt med det i sig. Det olyckliga är hur det formulerades sedan när han fick ett negativt besked, säger Jakob Holmström, pressansvarig på Ikea till SVT.

LÄS MER: Herrelöst Ikea har e-utmaningar

Det är inte första gången Ikea är i blåsväder när det gäller deras reklamer. I Saudiarabien 2012 släppte man en katalog helt utan kvinnor, vilket Metro avslöjade, och förra året släpptes en specialversion utan kvinnor i katalogen i Israel.

LÄS MER: Ikea toppar svensk varumärkesliga

Jacob Holmström ber om ursäkt för formuleringen å castingbolagets vägnar, men avvisar att det här fallet skulle ha någonting med tidigare kontroverser att göra.
– Det är ju ett misstag på det sättet att det inte funnits något ont uppsåt någonstans, så vi ber verkligen om ursäkt, säger Jakob Holmström till SVT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ikea rasism