Företaget har inte velat samarbeta med brittiska myndigheter.
Företaget har inte velat samarbeta med brittiska myndigheter.

Datainspektionen i Storbritannien planerar att utföra en razzia mot företaget Cambridge Analytica. Företaget anklagas för att utan tillstånd ha samlat in personuppgifter från 50 miljoner människor till Donald Trumps valkampanj.

I dag ska den brittiska Datainspektionen söka tillstånd för att ta sig in i Cambridge Analyticas databaser och servrar, skriver Reuters.

Draget kommer efter helgens avslöjande om att företaget dammsugit personliga uppgifter från 50 miljoner facebookanvändare utan att fråga om lov. Informationen såldes sedan vidare till Donald Trumps valkampanj 2016 för att skräddarsy politiska budskap.

Enligt chefen för Datainspektionen har företaget varit ”osammarbetsvilligt” och missat en deadline för att lämna över information.

LÄS MER: Visselblåsare: Företag samlade in 50 miljoners personuppgifter – åt Trump

Samtidigt skakas företaget av ytterligare en skandal. För en wallraffande reporter från Channel 4, som utger sig för att representera en förmögen familj från Sri Lanka, erbjuder företagets vd Alexander Nix en rad tjänster för att misskreditera och utpressa politiska motståndare.

På en inspelning gjord med dold kamera säger Nix bland annat att företaget kan skapa skandaler genom att erbjuda mutor och skicka ”ukrainska tjejer” till kandidatens hus och fånga händelserna på inspelning.

– Jag ger dig bara exempel på vad som kan göras och vad som har gjorts, säger han.

LÄS MER: IT-experten svarar: Så drabbas du när dina vänner gör Facebook-tester

Cambridge Analytica-skandalen

Enligt The New York Times och The Observer samlade företaget olovandes in personliga uppgifter från användare och deras vänner genom en app för ”personlighetstester”. Intrånget ska ha skett 2014 och beskrivs som det största hittills på Facebook. Sociala medier-jätten kritiseras nu för att ha känt till datalagringen utan att agera.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset