Europas extremhöger befann sig på Grand Hôtel i Stockholm i fredags för SD:s utdelning av ­”frihetspriset”.
Europas extremhöger befann sig på Grand Hôtel i Stockholm i fredags för SD:s utdelning av ­”frihetspriset”.

På måndag ska tio barnrättshjältar prisas på C10 Awards. Eventet skulle ha hållits på Grand Hôtel i Stockholm, men nu flyttas det till Hotel Haymarket. – Vi vill tydligt markera vårt avstånd mot konferensen som genomfördes i fredags, säger Sara Damber, grundare och vd för Reach for change, som anordnar galan.

För tredje året i rad anordnar Reach for Change och Sophie Stenbeck Family Foundation Child 10 Summit. Tio ledare för gräsrotsorganisationer som har gjort banbrytande insatser för barn kommer att prisas.

Eventet skulle ha ägt rum på Grand Hôtel i Stockholm mellan söndag och tisdag, men under lördagen beslutade man sig för att flytta den avslutande prisceremonin till Hotel Haymarket.

– Vi vill tydligt markera vårt avstånd mot konferensen som genomfördes i fredags. Dessutom vill vi inte att annat ska hamna vägen och ta fokus från de goda krafter som Child10 representerar, säger Sara Damber, vd för Reach for Change.

I fredags som SD hyrde in sig på Grand Hôtel för utdelningen av "frihetspriset". Cirka 400 gäster var bjudna, varav de flesta var europeiska politiker. Bland annat Nigel Farage, ledare för det EU-fientliga brittiska partiet Ukip.

► LÄS MER: SD samlar kontroversiella politiker på anti-EU-möte

– Det känns jätteviktigt. Vi prisar eldsjälar som hjälper barn som befinner sig på flykt. Det skulle vara väldigt märkligt att ha den typen av möte när det var en helt annan typ av möte i fredags, säger Sara Damber.

Hon berättar att de har haft en bra dialog med Grand Hôtel.

– De förstår och respekterar vårt beslut, säger hon.

► LÄS MER: SD delar ut "frihetspris" på Grand Hôtel

Reach for change är inte de enda som har agerat. Även Metromode hade planerat att ha ett event på hotellet i fredags. Men när det blev känt att Sverigedemokraterna hade hyrt in sig samma dag flyttades evenemanget i sista stund.

"Hur kan man inte låta företag bli informerade om den lilla petitessen och låta oss som bolag själva göra ett aktivt val om vi vill vistas under samma tak som Sverigedemokrater och extremister från Europa", skriver Petera Tungården i ett blogginlägg.
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset