Rebecca lever med en cp-skada och blev mobbad som barn. Nu känner hon sig stark, så pass att hon ägnar hela dagarna åt att hjälpa andra.
Rebecca lever med en cp-skada och blev mobbad som barn. Nu känner hon sig stark, så pass att hon ägnar hela dagarna åt att hjälpa andra.

Att inte få vara med bara för att man ser annorlunda ut är något som Rebecca Segerberg från Lidköping upplevt under sin ungdom. Mobbningen på grund av hennes cp-skada tog hårt på henne och hon blev en inåtvänd person. Nu vill hon hjälpa andra att inte behöva känna det samma.

Rebecca Segerberg, 28, från Lidköping hade det kämpigt som barn. Hon har varit funktionshindrad sedan födseln, något som andra runt omkring henne såg som konstigt. Många förstod inte att hennes värde inte satt i hur hon tog sig fram och mobbningen startade.

I takt med att mobbningen växte kände Rebecca hur hon förvandlades från att vara en positiv och glad person till att bli inåtvänd och tyst. Något som hon inte vill ska hända någon annan.

– Det är inte okej att man blir kränkt på grund av sitt funktionshinder. Alla ska få känna att man är lika mycket värd som andra, säger Rebecca.

►LÄS MER: Jesper näthatas för sin cp-skada: ”Finns det inget stup du kan rulla ned för?”

Idag har hon växt sig stark och hittat sin passion – att hjälpa andra att må bättre. Det gjorde att hon startade en grupp på Facebook. Och gruppen växte sig senare till att bli ett företag. Idag föreläser Rebecca om hur det är att leva med personlig assistans, cp-skada och att utstå mobbning.

– Den känslan jag hade när jag blev mobbad vill jag inte att andra ska känna. Det måste jag sprida vidare, för det finns så mycket mobbning i skolan idag, säger hon.

►LÄS MER: "Jag är inte min cp-skada"

Hon själv har fått utstå grimaser, blivit utelåst i kylan och hört folk skrika att hon är ”ett cp”. Och för henne är okunnigheten hos personer något som måste förändras.

– Många tror att cp-skadad är någonting man är, men en cp-skada är någonting man har. Jag har märkt att folk tror att det sitter i huvudet, men för det flesta som lever med en cp-skada är det bara rent motoriskt, förklarar Rebecca.

►LÄS MER: Förtvivlade mamman till Försäkringskassan: Skäms ni inte?

Och Rebecca vill inte sluta hjälpa. Med hennes företag Underbara Lingon hoppas hon kunna nå ännu en bit längre än att bilda genom föreläsningar. Hoppet är en fysisk plats dit alla som känner sig utanför ska kunna vända sig.

– Jag vill finnas där för alla oavsett bakgrund, hudfärg eller funktionsnedsättning. Oavsett om man bara vill ta en fika eller känner sig ensam och behöver någon att prata med. Hos mig ska man få känna att man är välkommen. Och att man känner att man vill fortsätta livet även fast det är jobbigt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset