Rebecca & Fiona är jävligt trötta på att människor delas in i kategorier på grund av sin hudfärg, sexualitet, könstillhörighet, religion, funktionsförmåga och så vidare.
Rebecca & Fiona är jävligt trötta på att människor delas in i kategorier på grund av sin hudfärg, sexualitet, könstillhörighet, religion, funktionsförmåga och så vidare.

Den svenska pop-duon Rebecca Scheja och Fiona Fitzpatrick, mer känd under artistnamnet Rebecca & Fiona, behöver egentligen inte någon närmare beskrivning. År 2010 släpptes debutsingeln Luminary Ones och sedan dess har tvåfaldige Grammisvinnarna hunnit släppa två stycken studioalbums – I Love You, Man och Beauty Is Pain – och turnérat världen över.

Metro Music har fått en exklusiv pratstund med duon:

Berätta om nya singeln och planer för sommaren samt hösten.

Fiona: ”Vi har jobbat väldigt länge på allt vårt nya material så det känns så fett att äntligen släppa något! Drugstore Lovin’ är väldigt talande för det nya som adderats i vårt sound, den är vår mest ”lyrically heavy” låt hittills och mkt av det nya har mer text.”

Rebecca: ”I sommar turnerar vi runt i Sverige med ett band och det hoppas vi på att få fortsätta göra! I höst ska vi en vända till Los Angeles och spela och arbeta där!”

Hur tycker ni att övergången från att stå bakom DJ-båset till att enbart sjunga och uppträda har gått? Vad har varit det svåraste med övergången?

Fiona: ”Det har varit så utmanande med allt, men eftersom vi verkligen ville börja spela live så har ingenting känts svårt eller motigt, bara megakul!”

– Var låten ’Sayonara’ ert definitiva avsked till ”DJ-duon” Rebecca & Fiona?

Rebecca: ”Nej, vi är fett med DJ:s fortfarande, Sayonara handlar kanske mer om att ta livet med en klackspark och uppskatta det som man själv blir glad av och skita i va andra tycker.”

– Vad är ni mest trötta på: EDM-scenen, allt festande eller kände ni bara för att gå vidare?

Rebecca: ”Vi är trötta på att leva i en rutten kapitalistvärld där människor delas in i olika kategorier pga sin hudfärg, sexualitet, könstillhörighet, religion, funktionsförmåga osv. Det är vi jävligt trötta på. ”EDM-scenen” och ”allt festande” känns som en piss i havet i jämförelse.”

Berätta hur är det att turnera med ett band och inte bara ni två.

Fiona: ”Bussen är såååå sjukt underbar, alla bor i en varsin koja och det ligger smink och champagne i alla skåp. Alla blir som en familj eller dagisgrupp typ, och vår turnémamma Helena kommer och säger till alla när man ska äta, jobba, gå på toa, osv, sen även ”Fri lek” som är det roligaste, då har vi några timmar ledigt och letar upp schyssta matställen och badplatser i alla städer. Edvin och Johannes som spelar bas och gitarr gillar att gå på second hand-jakt och Tommie vår stylist/creative director dricker vitt vin och röker på nån uteservering. Sen är det time for soundcheck och locka håret och bli sminkade, och sen uppträda! Världens bästa liv?”

Ni har sagt att soundet på kommande musik är mer klassiker sing-a-long pop. Samtidigt har Rebecca sagt att ni är mer punkartister än popartister. Kommer vi att få se ljuset av en punkplatta i framtiden?

Rebecca: ”Shit vi har så mycket varierat material så det är inte helt otänkbart! Kanske får vi starta ett side project, typ släppa såna riktigt råa låtar under ett annan namn.”

Fiona: ”Punkgrejen är ju dock även en attityd vi har, och det är mer så man kanske gör en asfet radiodänga men ändå kastar brödbitar på kungen när tillfälle ges.”

Vad är det mest inspirerande respektive oinspirerande ni vet?

Fiona: ”Vi hittar alltid inspiration i varandra, båda kan uppleva samma sak helt olika så bara mergar man ihop något snyggt av varandras upplevelser, eller så gör Rebecca en demo som jag fortsätter på sen får hon tillbaka den och gör om några knorrar. Som en sån där vikteckning när man var barn.”

Rebecca: ”Det är grovt oinspirerande med gamla gnälliga som typ klagar på allt, samt superoinspirerande att kolla svenska kändisar på mingelsidor. De har alltid täckjacka och står och huttrar utanför en biograf helt röda i ansiktet. Eller har tagit med sig massa okända barn.”

Om ni fick bjuda in 3 personer inom musikindustrin, död eller levande, som ni har sett upp till på en middag, vilka skulle ni då bjuda in och varför?

Fiona: ”Självklart Leila K!!”

Rebecca: ”Ah och den andra och tredje är Fiona och jag, haha! Sen skulle vi ge henne en av våra Grammisar.”

► LÄS MER: Zara Larsson hyllas världen över

► LÄS MER: 7 anledningar till varför vi älskar Beyoncé

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset