Rebell – ung krog som vill överraska Rebell lovar att ge oss nya smakupplevelser.
Rebell – ung krog som vill överraska Rebell lovar att ge oss nya smakupplevelser.

Namnet lovar att de ska ställa den svenska maten på ända och ge nya smakupplevelser. Metros krogskribent Karin Ericson besöker ”Rebell”.

Kinga Lezanska Sjölin
Rebell – ung krog som vill överraska

Spänstig sparris.

Kinga Lezanska Sjölin
Rebell – ung krog som vill överraska

Stilig inredning.

Det mest rebelliska i matväg som hänt i min familj var när morfar läst att man kunde äta gråsparv, tog hagelbössan och gick ut och sköt rakt in i ett moln av småfåglar så att de regnade ner i backen. Super tyckte morfar. Kanske inte så super tyckte mormor som fick plocka de små sakerna. 

Malmö har en restaurang som vill vara rebell. Namnet lovar att de ska ställa den svenska maten på ända och ge oss nya upplevelser. Med min familjehistoria tar jag med mina föräldrar, jägare och matpratare, till den unga krogen med lammskinnsfällar på sofforna, vita brädgolv och skön atmosfär.

Min far som fått tjejer att springa genom glas efter spelningar och haft långt hår beställer in grön sparris, perfekt spröda, med vaktelägg. Hasselnötterna därtill tycker han är perfekta med sin nötighet.

Min mor som blivit jagad av en man med gevär i USA och turnerat med motorcykelcirkus beställer in lammtartar. Även om detta kött är det vanligast förekommande i min familj har vi aldrig provat det rått och blir glada över den otroligt milda och fina smaken. I rebellisk anda läggs löjrom på toppen, vilket harmoniserar med sin sälta. Däremot har ”de torkade hallonen inte där att göra” enligt kvinnan som var först i Skåne med utsvängda jeans på 70-talet. 

Det är det man kan bli nervös över här; att det läggs mer fokus på att det ska vara rebelliskt än gott. Varje sak man lägger till en rätt ska tillföra något till upplevelsen. Hallonen gör inget för estetik eller smak. Men förstör inte heller.

Rebell stoltserar med sina revben som får koka i timmar med kryddor och bräseras. Tillbehören följer säsong och kommer  i dag med päron i skivor och krispigt kålslaw. ”Det är så mört att det inte är klokt” berättar pappa som pratat om köttkvalitet 70 procent av sin livstid. Dock skulle syrliga äpplen göra sig bättre till än tama päron. 

Själv beställer jag rapsgris, precis så lätt rosa som gris ska vara och rätten är ett lyckokast av murklor, vit sparris, mustig mörk sås och potatisstomp. 

Bland desserterna finns Creme brulee som gör uppror med timjanssmak, vilket tyvärr tar över. Lakritsmunkarna som ska påminna om snusklubba lovar mer pang än de håller. ”De pratar om lakrits och lakrits men var blir den av” säger pappa.

Den vinnande desserten är en klassisk rabarbersoppa med bakade rabarber. Och det är nog så att det klassiska oftast vinner även på Rebell, trots att det är roligt när regelbrytarna lyckas. Nu kan jag prata varmt om menyn igen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Weekend