USA:s utrikesminister John Kerry samtalar med sin ryske kollega Sergej Lavrov i samband med presentationen av planen för vapenvilan i Syrien som de båda länderna är eniga om.
USA:s utrikesminister John Kerry samtalar med sin ryske kollega Sergej Lavrov i samband med presentationen av planen för vapenvilan i Syrien som de båda länderna är eniga om.

Syriska rebellgrupper lovar att "samarbeta positivt" samtidigt som de är starkt kritiska på flera punkter inför den vapenvila som USA och Ryssland är eniga om.

Enligt planerna, som nyligen presenterades av USA:s utrikesminister John Kerry och hans ryske kollega Sergej Lavrov, ska vapenvilan inledas under måndagen. Förhoppningen är att den småningom ska bana väg för samtal mellan parterna om en fredsuppgörelse för det krigshärjade landet.

I ett brev till USA uttrycker rebellerna stor oro för att den rysk-amerikanska överenskommelsen inte tar upp förhållandena i vissa belägrade områden, i synnerhet i Homs och i Damaskus. De kräver att leveranser av mat och andra förnödenheter ska garanteras till alla belägrade områden runtom i landet.

Rebellerna pekar också på att avtalet saknar garantier för tydliga sanktioner för överträdelser av vapenvilan och att den saknar övervakningsmekanism.

I brevet uttrycks också oro för att den syriska regeringens militärplan inte får omedelbart flygförbud när vapenvilan träder i kraft. Den anser även att undantaget för tidigare al-Qaida-anknutna grupper men inte för utländska shiitiska miliser utgör en dubbelmoral som minskar utsikterna till att vapenvilan ska bli hållbar.

Ahrar al-Sham förkastar däremot planerna. I ett uttalande på Youtube säger en talesperson för den hårdföra islamistiska gruppen att den amerikansk-ryska uppgörelsen bara tjänar president Bashar al-Assads regim och ökar lidandet för civilpersoner i Syrien.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset