Förödelse och skadade i östra Aleppo efter bombningar i förra veckan.
Förödelse och skadade i östra Aleppo efter bombningar i förra veckan.

Ytterligare rebellkontrollerade distrikt i östra Aleppo har fallit inför regeringsstyrkornas stormanfall.När rebellernas motstånd faller samman har en stor flyktvåg av civila för första gången strömma till de regimkontrollerade delarna.

I ett uttalande säger sig den syriska armén ha full kontroll över distrikten Holok och Jabal Badro, vilket ligger intill det viktiga distriktet Masaken Hanano som intogs på lördagen. Masaken Hanano var det största rebellkontrollerade området i östra Aleppo – som har varit delat i ett regim- och ett rebellkontrollerat område sedan 2012.

Mycket tunga flyg- och artilleriangrepp från ryska och syriska enheter – och utan hänsyn till civila offer – har banat väg för en nu 13 dagar lång markoffensiv där regimstyrkorna försöker rycka östra Aleppo ur rebellernas händer. Med intagandet av de två distrikten har regimens styrkor uppenbar framgång.

Värsta bombningarna

Masaken Hanano var det första distrikt rebellerna intog i östra Aleppo, sommaren 2012. När det intogs fick regimstyrkorna bättre möjligheter att attacker mot intilliggande distrikt.

Omkring 250 000 civila befinner sig inne i östra Aleppo under en blockad som pågått i månader. Mat- och vattentillgången har hotats och sjukvårdsinrättningar har bombats.

Boende har beskrivit bombningarna av de rebellkontrollerade delarna under de senaste dagarna som de värsta under hela inbördeskriget, som började 2011.

Också det oppositionsvänliga brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppger att Jabal Badro fallit. Men enligt SOHR är nu även det tidigare rebellkontrollerade distriktet Baaden – som också ligger intill Masaken Hanano – i regimens händer. Det samma gäller även områdena Baadeen Inzarat, al-Sakan, al-Shaabi och Ain al-Tall, enligt SOHR.

Unik flykt

SOHR uppger också att nästan 10 000 civila flytt från östra Aleppo det senaste dygnet. De har tagit sig till regimkontrollerade området i västra Aleppo och även flytt till distriktet Sheikh Maksoud, som hålls av kurdiska styrkor, i de norra delarna av staden.

– Det är den första utvandringen av det slaget från östra Aleppo sedan 2012, säger SOHR-chefen Rami Abdul Rahman.

Nu fortsätter striderna, inte minst i distrikten Haidariya och Sakhur, där markstriderna rasar medan flygangreppen ständigt slår mot rebellernas positioner.

Yasser al-Youssef, talesperson för rebellgruppen Nuor al-Din al-Zinki, säger att rebellerna förstärkt sina positioner i de delar av Sakhur som ligger närmast Masaken Hanano.

– Men flygplanen har förstört allting: stenar, träd, människor i en systematisk strategi av förstörelse.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset