Människor lämnar det rebellkontrollerade området i östra Aleppo för att ta sig till en del av staden som står under kurdisk kontroll.
Människor lämnar det rebellkontrollerade området i östra Aleppo för att ta sig till en del av staden som står under kurdisk kontroll.

Rebellstyrkorna lider sitt största nederlag sedan de tog kontroll över halva Aleppo i Syrien. Allt fler stadsdelar rapporteras falla till regimen. Bombningarna blir allt mer intensiva, säger en boende i rebellkontrollerade östra Aleppo.

Rebellerna har förlorat kontrollen över alla nordliga stadsdelar i sitt fäste i östra Aleppo, enligt det oppositionsvänliga nätverket Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.

Armén har under dagen erövrat stadsdelarna al-Sakhour, Haydariya och Sheikh Khodr medan kurdiska styrkor tagit distriktet Sheikh Fares, enligt SOHR.

– Rebellerna har förlorat kontrollen över alla stadsdelar i nordöstra Aleppo. Det är deras värsta nederlag sedan de tog kontroll över halva staden 2012, säger SOHR-chefen Rami Abdel Rahman till nyhetsbyrån AFP.

Avancerar

Regeringsoffensiven har pågått i ett par veckor och regimstyrkorna har – uppbackade av ryskt bombflyg – avancerat i de rebellkontrollerade delarna av staden under helgen.

Omkring 10 000 civila rapporteras ha flytt stridsområdena, men den stora majoriteten av de omkring 250 000 invånarna i östra Aleppo finns fortfarande kvar i området, som stått under belägring sedan fyra månader tillbaka.

Utrikesminister Margot Wallström (S) är mycket berörd av det som händer.

– Detta är vår största oro för närvarande. Tittar man på de helt fruktansvärda bilderna från Aleppo så är det civila offer, säger hon till TT.

Wallström säger att det är två frågor som är viktiga framöver.

– De kommer att hamna på vårt bord när vi sitter i säkerhetsrådet vid årsskiftet. Den ena är humanitärt tillträde och att få in humanitär assistans till Aleppo. Den andra är straffrihet, det måste ställas någon till ansvar för dessa handlingar.

Rebellernas nederlag kan innebära att det nu bara är en tidsfråga innan hela östra Aleppo återgår till regimens kontroll. I området al-Kalasa, som fortfarande kontrolleras av rebellerna, finns 33-åriga hjälparbetaren Ahmed Mukhtadi som oroligt följer utvecklingen från sitt hem.

"Det är fruktansvärt. De belägrade områdena krymper, så oavsett vad som händer är vi oroliga för att det ska finnas ännu mindre mat framöver. Regimen låter ingen mat eller medicin att komma in till oss" skriver han i ett meddelande till TT.

Rädda för att gripas

Enligt Mukhtadi är många regimkritiker rädda för att lämna det rebellkontrollerade området, även om de skulle ha möjlighet.

"Alla som är aktivister är i stor fara om de skulle gripas av regimen" skriver han.

I en annan del av det rebellkontrollerade Aleppo bor 25-åriga frilansjournalisten Zouhir al-Shimale.

"Situationen blir allt värre. Flygbombningarna blir allt mer intensiva runt omkring mig" skriver han i ett meddelande.

Shafak/AP
Det grymma kriget i Syrien fortsätter med oförminskad kraft. På bilden en ambulans som har förstörts av flygräder i Idlib, enligt hjälporganisationen Shafak.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset