Ett hänsynslöst mord på en ung pojke i den syriska staden Aleppo har väckt avsky runt om i världen. Enligt den rebellgrupp vars medlem pekas ut som den som skar halsen av pojken handlar det om ett individuellt misstag.

TT/AP/Khaled Khelib

Räddningsarbetare i det rebellkontrollerade området  Tariq al-Bab i den syriska staden Aleppo.

Det var tidigare i veckan som en video av det brutala mordet började spridas i sociala medier. Inspelningen visar en uppenbart rädd pojke tillsammans med en grupp män på flaket till en lastbil. En av männen skär senare halsen av honom.

Rebellerna hävdar att pojken tagits till fånga från den palestinsk-syriska gruppen Liwa al-Quds som kämpar i Aleppo till stöd för Assadregimen. Detta tillbakavisas dock av brigaden som uppger att pojken var en vanlig tolvårig palestinsk flykting. Det finns dock ingen officiell bekräftelse på hans identitet.

"Individuellt misstag"

I ett uttalande på sin Facebooksida skriver rebellgruppen Nour al-Din al-Zinki, som anklagas för mordet, att handlingen var ett individuellt misstag och att de inblandade männen har gripits. Vidare lovar rebellerna att de "kränkningar av de mänskliga rättigheterna som sprids i sociala medier" ska utredas, rapporterar CNN.

Nour al-Din al-Zinki strider mot styrkor lojala med den syriske ledaren Bashar al-Assad och har tidigare bland annat fått militärt stöd som kanaliserats från Turkiet, däribland USA-tillverkade pansarvärnsrobotar.

Utreder vidare

USA:s utrikesdepartement har meddelat att man är medveten om rapporterna om den "skrämmande" händelsen i Aleppo och att den ska utredas vidare.

Det oppositionella Syriska nationella rådet (SNC) har också fördömt mordet. I ett uttalande uttrycker SNC chock över det "fruktansvärda" dådet och uppmanar Nour al-Din al-Zinki att fullfölja sitt löfte att straffa förövarna.

Nyligen pekade människorättsgruppen Amnesty International ut rebellgruppen som en av flera som regelbundet begår krigsförbrytelser och andra brott som strider mot internationell rätt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Utrikes