First Aid Kit uppträdde i dag på scenen Flamingo.
First Aid Kit uppträdde i dag på scenen Flamingo.

First Aid Kit har kommit en lång väg sedan de uppträdde på Kägelbanan 2009.

Artist: First Aid Kit

Scen: Flamingo

First Aid Kit har kommit en bit sedan jag såg dem på Kägelbanan 2009. De är själva medvetna om det och säger att Way Out West-spelningen är speciell, eftersom det var här de såg Fleet Foxes 2008 och tyckte att det var det bästa de sett. Sedan åkte de hem och spelade in en cover på “Tiger mountain peasant song” i skogen.

”Utan den hade vi inte stått här”, säger Johanna Söderberg från scen. ”Vi brukar inte spela den, men nu gör vi ett undantag”.

Det är fortfarande en fantastisk låt. Men numera har systrarna en egen repertoar som inte står den långt efter. Framför allt handlar det om låtar från andra skivan Lion's roar där de började hitta hem även som låtskrivare. Det märks också på publiken som blir som allra gladast då - först ”To a poet”, och efter en småtråkig Fever Ray-cover kommer eftermiddagens så långt största jubel: ”Emmylou”.

Det är möjligen lite löjligt att säga att en tre år gammal spelning på en liten klubb var bättre, framför allt eftersom det känns som att de stora festivalscenerna är First Aid Kits rätta element i och med Woodstockvibben de ägnar sig åt, men det är svårt att komma över den första knockouten.

Och ändå, när de avslutar med ”Lion's roar” följt av ”Nobody's baby” inklusive accelererande skrammel och våldsam headbanging så kommer det ganska nära. Dels på grund av bättre låtar, och dels eftersom vad man förlorar i intimitet och överraskning vinner man på scenvana och utlevelse.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset