Matkonsulatet serverar katalanska tapas till bra priser. Och det räcker nästan hela vägen fram till full pott.
Matkonsulatet serverar katalanska tapas till bra priser. Och det räcker nästan hela vägen fram till full pott.

Matkonsulatet har slagit upp Flippin’ Burgers och Jin & Peeters gamlar portar. Och nu kan de också vara på väg att bli en matsensation.

Urban Brådhe
Välkända lokaler.

Urban Brådhe
Rimmad lax, yoghurt, honung och tryffel.

Urban Brådhe
Rimmad lax, yoghurt, honung och tryffel.

Urban Brådhe


RECENSION: Matkonsulatet – 4 glober.

Om adressen här till höger känns bekant så är det antagligen för att du är något av en foodie. Tapaskrogen med det svårihågkomna namnet Matkonsulatet har nämligen slagit upp i Jin & Peeters och Flippin’ Burgers gamla lokaler längs Kungsholmsstrands allra glittrigaste joggingstråk. Så kommer då, vahettere, Matkonsulatet få samma plats i  Stockholms matälskares hjärtan som de båda tidigare krogarna? Ja, kanske. De har definitivt potentialen.

Kocken Pablo Perez har till exempel tidigare arbetat på Michelinkrogen Hisop i Barcelona och har dess kökschef Oriol Ivern som kollega i den här lilla vardagliga kvartersspanjoren. Pablo är också uppenbarligen en man som brinner för enkla men bra råvaror och både har kunnande och snits ­ vilket priserna än så länge inte reflekterar. Matkonsulatet serverar helt enkelt klassiska katalanska tapas med en finkrogstvist och till fyndpris också. Lägg till en trevlig servis och avslappnad stämning så kanske det börjar bli dags att boka bord ändå?

Tre, fyra tapas sägs vara lagom att stoppa i sig för normalhungrig och de kommer till bordet i den takt de blir färdiga. Först ut för mig och mitt sällskap är en tallrik klassisk rostad tapaspotatis med salsa brava och allioli (katalansk aioli). Gott, men kanske inget som blåser skallen av en. Bikinitoasten är små trekantiga smältostmackor med ibericoskinka, tryffelsmör och mozarella. Härligt frasigt och ostig, så klart, men kanske med lite för försiktig tryffelsmak? Men å andra sidan, vad kan man förvänta sig för 70 kronor. Det lågtempererat ägget med sobrassada och potatispuré är härligt krämigt, äggigt medan de röda gambasarna smakar som de ska (räka).

Vi äter även en mycket god ankrillette och en smått sensationellt smaskig chokladcremoso med havssalt och olivolja. Jag, som trodde att jag inte gillade chokladpudding, skrapar rent tallriken. Kort sagt så är Matkonsulatets tapas både goda och prisvärda, men ibland lite försiktiga.

Om jag har någon kritik så är det i så fall att de kunde bomba på mer i köket. Råvarorna är inte alltid lika bra i Stockholm som i Barcelona, så då får man kompensera med lite mer salt, peppar och jävlaranamma.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset