Metros matkritiker Jonas Cramby har ätit barbecue.

Low & slow smokehouse

Luntmakargatan 98

Betyg: 3 av 5

De senaste åren har intresset för barbecue – att långsamt och länge rökgrilla kött som i USA – formligen exploderat i Sverige. Ute i landet har grillentusiaster gått från att flippa flintastek på gasolgrillar till att beställa handgjorda smokers från USA, idolisera amerikanska pitmasters och ägna helgen åt att röka ribs med närmast japansk precision. Men det är inte bara på hobbynivå som BBQ slagit igenom, utan även i restaurangvärlden.

►LÄS MER: Vällagat och gott på Racamaca

Över hela Sverige har det börjat poppa upp ställen som gör det på riktigt och inte bara kokar revbensspjäll, häller på lite liquid smoke och kallar det BBQ. Ja, grymma skånska barbecuehaket Holy Smoke har till och med blivit nominerade till Årets krog på Restauranggalan tillsammans med finställen som Fäviken och Punk Royal och i Stockholm finns det numera både Brisket & friends i Hägersten, som specialiserat sig på Texasfavoriten Brisket – samt Low & slow smokehouse ett revbenskast från Odenplan.

Även om Low & slow har importerat sin smoker från Texas så är det ett ekumeniskt BBQ-evangelium som predikas här. De serverar grillat inspirerat av så gott som samtliga av USA:s mest BBQ-tokiga områden: North Carolina, Alabama, Texas samt Kansas City – varifrån Low & slows ägare och pitmaster Ben Hensley också kommer. Att de är på riktigt och inte bara en sydstatskliché märks redan när man studerar menyn. Här hittar man till exempel den klassiska Texasläsken Big Red och en smått bisarr rätt som Cincinnati chili – kryddig chili på spaghetti med rå lök och paprika – sätter man inte på menyn om man inte vuxit upp med den. Jag älskar både chilin och att de vågar vara så personliga och hade gärna sett många fler sådana udda, kärleksfulla grejer på menyn.

►LÄS MER: Kan det här vara stans bästa sushi? 

Så hur är då kvaliteten på Low & slows BBQ? Bra. Mycket bra faktiskt. Deras först rökta och sedan friterade kycklingvingarna är inget mindre än himmelska, ribsen goda och ställets brisket, som annars brukar vara notoriskt svår att få till, kommer fram mjäll, saftig och rökig och inte tråkigt varmhållen som så ofta är fallet. Då, ska jag säga, äter jag dock en väldigt tidig middag. Det som fattas Low & Slow är i så fall priset och atmosfären. 219 kronor för ett par skivor brisket känns lite mycket – BBQ ska va enkel mat – och än så länge känns lokalen lite mer som ett pastasalladställe än ett BBQ-hak. Men ger man dem en 20 år så kommer de nog få den rätta, inrökta känslan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset