Metros matkritiker Anna Berghe är väldigt nöjd.

Noodle House

Betyg: 5/5

Den kinesiska matkulturen är i stort sett den enda bortsett vårt västerländska kök som i fråga om ålder och teori kan uppvisa tidiga dokument med flera hundra år på nacken. Dåtidens gastronomiska intresse finns nerskrivet i en rad kokböcker med anor redan från 1200-talet. Det kök, som vi västerlänningar idag är mest bekanta med, bortsett Sichuan, kommer främst från provinsen Guangdong i södra Kina, det kantonesiska. Att vi västlänningar sedan i mångt och mycket tolkat och förstört kinamat via svulstiga buffér till billiga priser är en annan femma. Men det finns som tur är undantag.

Ett stenkast från Hovedbanegård på en tvärgata till Istegade, ligger dagens spisarställe. Bakom en anonym dörr på nummer 23, finns den anspråkslösa ljusa lilla lokalen med sittplats för ett dussintal. Det doftar ljuvligt av fläsk och vitlök från det öppna köket där wokpannorna jobbar på full gas. Menyn bjuder på ett 60-tal rätter. Dryckesutbudet är inte lika digert och förutom vatten och läskeblask finns två sorters öl. En dansk och en kines.

Dim sum, kinesisk aptitretare, inleder måltiden. Kantonesiska pannkakor med purjolök och ångade dumplings med krabba och fläsk serverad i bambukorg ställs ner. Pannkakorna, bubbliga med gyllenbrun yta är skönt frasiga i tuggorna med hög smak av purjolöken. En garanterat god mild start både för stora och små. De ångade degknytena har en ljuvlig fyllning på krabbkött och fläsk och är visuellt ett stycke konsthantverk i sig som nästan gör det svårt att äta upp dem. Från menyns kalla utbud kommer en sallad på noggrant skuren gurka lagom dressad i en skön sichuansås.

Hettan och syran från sichuanpepparn, som egentligen inte är riktig peppar utan snarare krydda med citrusinslag agerar frisk välsmakande mellanakt. Avslutningsvis ställs en hot pot med biff och svartpeppar ner på bordet av den vänliga serviceinriktade servitrisen som samtidigt lägger handen på min axel och ber mig vara försiktig för att undvika eventuella brännmärke. I den rykande heta gjutjärnsformen simmar varsamt hemgjorda nudlar bland fint strimlat kött, grönsaker, örter och svartpeppar i mängd. En rasande god buljong med välbalanserad hetta från pepparn och den mustiga smaken av biffen får både mage och hjärta att le.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset