Metros matkritiker har ätit på Taquerias.

Taquerias 

Betyg: 4/5

Under min barndom nyttjades inte fredagsmys som uttryck men i min familj var det av stor vikt att samlas efter en lång skol- och arbetsvecka, äta lite extra gott och fira helgens intåg. Färska räkor, kassler med ananas och flygande Jacob var återkommande favoriter, men jag minns väldigt väl, som 8-åring i slutet av 1980-talet , hur mamma en fredag kom hem med färs, grönsaker, tortillabröd och en påse texmex. Revolutionerande för dåtidens livsmedelsutbud. Succén var ett faktum, både för heltidsarbetande mor och hungriga barn men en fullständig kapning likaså.

Denna kapning, iscensatt av världsledande smaksättningsföretag växte sig allt större. Idag ligger svenskarna högst upp på pallplatsen om att lägga mest pengar per person på texmex. Fast texmex i svennefierad form. Precis som med kinakäk och thaimat. Längs en av Lunds mysiga gågator, där det tidigare producerats marängbaserade bakverk, tittar jag in sen eftermiddag. Lokalen, sparsamt inredd med sittplats för mindre sällskap domineras av stora svarta griffeltavlor som basunerar den korta men tilltalande menyn. En färgglad fiesta utspelar sig invid kassa och kök där råvarorna agerar dekor. Det är snyggt och inbjudande. Servicen är en aning oengagerad och loj och önskan om ett leende eller två hade varit välkommet.

►LÄS MER: Rått men mättande gott på Raw food house

Fyra olika tacos väljs från kvällsmenyn. Slowrostad oxtunga , cornflakes och fläsksvålsfriterad torskrygg, grillad halloumi med aioli samt Al pastorn, på grillad karré och rostad ananas. Tillbehör i form av avokado, koriander, lök och en välbalanserad lagom söt persikosalsa agerar bra smakkamrater. Oxtungan med kraftig välbalanserad bea på tryffel är en skön flört med svensk husman, där bindväven bakats bort långsamt och gör den mör och fin i tuggorna. Torskryggen, mjäll och fin i sitt kött, friterad i cornflakes och fläsksvål klart godkänd. Dock är den vegetariska varianten med halloumi tråkig och lite seg i tuggorna. Mer innovativ grön fyllning hade önskats.

Vinnaren är Al pastorn, lite som den mexikanska motsvarigheten till kebab, där en utmärkt grillad bit karré av hög kvalité får sällskap av glaze på ancho ( torkad chili ) och rostad ananas vars saft rinner ner och gör köttet sötare och mörare. Alla fyllningar omsluts av husets egna tortillabröd bakat på mexikanskt limesyrat majsmjöl och pressad i tortillapress. Det är välgjorda bröd bortom de e-ämnesfyllda vetevarianterna som täcker hyllorna i livsmedelsbutikerna. Mer autentiskt än såhär går nästan ej att finna i vår del av landet om du inte tillhör skaran med en press hemmavid. Taquerian på Klostergatan 11 påvisar, trots vissa svagheter i service och innehåll, att det går att servera kvalitativa smakfulla tacos på riktigt där lokala råvaror kombineras med recept från det autentiska mexikanska köket. Långt bortom kapningar och affärernas texmexutbud är det befriande och så välkommet samt dos av inspiration för mer kvalitetssäkrat fredagsmys.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset