Intrigen känns inte livsviktig och det mesta krutet har bokstavligt talat lagts på actionscenerna. Och trots en bitvis kul Stephen Fry är betygsettan klart nära enligt C-G Karlsson.

Den brittiske regissören Guy Ritchies svårt Tarantinoinspirerade debutfilm ”Lock, stock and two smoking barrels” var kul för stunden.

Sedan dess har det, i mitt tycke, bara gått utför för denne tomme posör som inte tycks ha fattat att det häftiga med just Tarantino INTE är hur folk håller i pistolerna eller svär coolt – utan de fantastiska historierna och de lysande dialogerna.

När så Ritchies första Sherlock Holmes-film kom så tyckte flera av mina kolleger att det var  en fräsch uppdatering av den klassiske detektiven. Jag måste tillstå att ”fräsch” inte var det ord som kom upp i mitt huvud under de oändliga och upphackade actionsekvener vars mix av ”Matrix”-slow motion, vapenfetischism och distanserande kommentarer av Holmes själv – snarare förde tankarna något decennium bakåt i tiden.

I den nya filmen är skurken professor Moriarty, som tänker starta ett, för honom, lönsamt världskrig. I sin kamp för att stoppa professorn stöter Holmes (Robert Downey jr) och doktor Watson (Jude Law) ihop med spådamen Madam Simza (Noomi Rapace) vars bror blivit insyltad med Moriarty.

Men själva intrigen känns inte livsviktig, i stället har det mesta krutet lagts på actionscenerna. Bokstavligt talat, för SOM det pangar från pistoler, kulsprutor och bomber. Det är som om Ritchie vill skjuta sönder varenda liten tweeddoftande, sofistikerad rest av klassisk Sherlock Holmes-atmosfär och ersätta den med lika bombastisk som monoton action.

Dessutom upprepas de tillgjorda formtrick som redan i ettan kändes unkna. Det trista för filmskapare som till varje pris vill vara moderna är ju att deras grepp så snabbt känns omoderna. Nu är allt här inte mörker.

Stephen Fry är bitvis kul som Sherlocks bror och ”Mad men”-bekantingen Jared Harris gör en hyfsad Moriarty. Men betygsettan är klart nära.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset