Recension: The Conjuring Vera Farmiga som Lorraine Warren i demonskräckisen ”The Conjuring” som bygger på en verklig händelse.
Recension: The Conjuring Vera Farmiga som Lorraine Warren i demonskräckisen ”The Conjuring” som bygger på en verklig händelse.

Skräck. James Wan snor skamlöst från klassikerna i sin nya besatt-av-demon-skräckis ”The Conjuring” – men han 

gör det bra.

 

Det krävs en del för att tillföra något till en uttjatad skräckfilmsgenre. James Wan, vars bästa bidrag hittills på temat besatta hus/människor är ”Insidious” (2010), är inte direkt nyskapande – hans filmer är rena plockepinn av skräckklassiker. Men det som fått Wans filmer att sticka ut från mängden dussinskräckisar som löpandeband-tillverkats på 00-talet, är att de erbjudit genuint obehagliga upplevelser.

Så även ”The Conjuring”, som berättar ”the true story of” två amerikanska ”demonologer”, och deras möte med en hemsökt familj på 70-talet. Filmens Ed och Lorraine Warren finns alltså på riktigt (Ed dog 2006), och deras mest kända fall har redan skildrats på film, i ”Huset som Gud glömde”. Händelserna i ”The Conjuring” ska ha utspelat sig några år tidigare på Rhode Island, där familjen Perron i sitt nyinköpta hus upptäcker att dörrar plötsligt öppnas och stängs, klockor stannar och familjefoton rasar ner från väggen. Snart gör sig ohyggliga väsen synliga för några av dem (men inte alltid för publiken, ett lyckat grepp).

Wan spelar ut sina tricks gång på gång, men han gör det med känsla för tajming. Dekor (av Julie Burkhoff, som nog har sett en och annan Argento-film), kostym och foto skapar en effektiv 70-talskänsla. Joseph Bisharas (med hjälp av Diamanda Galás) ljudterror fullständigt sargar trumhinnorna.

Allt hade dock fallit platt vore det inte för att Wan öppnar för psykologiskt djup hos paren Warren (Vera Farmiga, Patrick Wilson, båda väldigt bra) och Perron (Lili Taylor, Ron Livingston).

Det gör inget att jag ser allt från ”Exorcisten”, ”Poltergeist”, ”Suspiria”, ”Hämnd ur det förflutna” och otäckingen Chucky på duken, eller att ”The Conjuring” knappast kommer att gå till skräckfilmshistorien. Den skrämmer ändå skiten ur mig.

 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset