En rätt tillagad hummer kan vara fantastisk. Här är Jonas Crambys tre tips på vad du kan göra med den.

Den brittamerikanske författaren Christopher Hitchens lär ha sagt att de ”fyra mest överskattade sakerna i livet är: champagne, hummer, analsex och picnics.” Nu har jag ingen åsikt om de andra tre, men när det kommer till hummer har han definitivt rätt. En färdigkokt hummer på den lokala fiskaffären kostar som en sommarbil och smakar som en överdimensionerad räka. Den fina skaldjurssötman maskeras av sältan och den är alldeles för ofta kall, kompakt och torr. En rätt tillagad färsk hummer, däremot, kan vara fantastisk. Kanske till och med värt pengarna. Problemet är bara att färsk, i detta fall, är lika med levande – så du måste vara beredd att döda den snabbt och skoningslöst genom att sätta en vass kniv ett par centimeter bakom ögonen på hummern och trycka ner. Okej? När du väl gjort det har du här ett par idéer om vad du kan göra med hummer förutom att koka den.

►LÄS MER: Tre billiga middagstips

Gratinera

Det enklaste sättet att tillaga färsk hummer är så klart att äta den rå i form av en tartar eller lyxsashimi – jo det går. Det näst enklaste är att gratinera den. Bara att vrida av stjärten, dela på mitten, ta bort bajsranden och pensla med smält smör samt kanske krydda med lite vitlök, dragon och en skvätt citron och ugnsgrilla på 250 grader övervärme i 5-6 minuter. Du kan naturligtvis också vända på hummern och grilla den på utegrillen. Klorna och lederna tar du ut köttet på enligt metoden nedan och råsteker eller låter koka klart.

Råstek

Råstekt hummer är vad det låter: urtagen, rå hummer stekt i massor med smör och smaksatt med till exempel vitlök, citron och färska örter. Underbart till en risotto till exempel. För att få ur köttet ur skalet dödar du snabbt hummern för att sedan stoppa den i stormkokande vatten som du omedelbart tar från värmen. Vänta 3 minuter, ta upp hummern och låt svalna en smula så att du kan hantera den – blir det för kallt stelnar dock fettet och köttet blir svårt att få ur skalet. Ta ut stjärten hel genom att bryta eller klippa upp skalet. Gör det samma med klor och leder. Vill du att stjärten ska hålla sig rak kan du sticka en blomsterpinne i den innan du steker.

►LÄS MER: Sex vanliga livsmedel som håller längre än du tror

Smörpochera

Vill du tillaga din hummer maximalt lyxigt ska du göra som den amerikanska kocken Thomas Keller och pochera den i smör. Då får den en fantastisk smörsmak och blir oerhört mjuk och mjäll. Ta ur köttet enligt ovan och gör sedan en beurre monté. Detta är en klassisk fransk emulsion, lite som majjonnäs, som används för att pochera grejer i. Sjukt enkelt: bara koka upp 2 msk vatten, sänka till låg medelvärme och vispa sedan ner kallt, tärnat smör lite åt taget till en krämig emulsion bildas. Tricket är att inte låta det bli för varmt, då spricker den. Lägg i hummern och låt den pochera färdigt i smörsåsen på låg värme i cirka 10-15 minuter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset