Att ha hasselnötschoklad på mackan kan kännas lite förbjudet men det är inte fullt så onyttigt som man kan tro, menar Jonas Cramby.
Att ha hasselnötschoklad på mackan kan kännas lite förbjudet men det är inte fullt så onyttigt som man kan tro, menar Jonas Cramby.

Superenkelt, supergott och inte lika superonyttigt som man kan tro. Här är tipsen för den perfekta nutellan.

När det kommer till mackor är det svårt att slå en skiva riktigt bra rostat levainbröd med smör, nutella och en gnutta flingsalt, eller hur?

Att ha hasselnötschoklad på smörgås känns kanske för oss grötätande nordbor ganska depraverat, lite som att strö kokain på frukostflingorna. Men då får man inte glömma att nutellamackor är klassisk alpinistkost.

Och om det är bra nog för bergsklättrare, är det bra nog för mig.

Hemmagjord nötchoklad

Ingredienser

200 g hasselnötter
100 g mörk choklad
400 g sötad kondenserad mjölk
Ev 1 msk mjölk

1. Rosta nötterna i en varm torr stekpanna. Häll dem i en mixer eller köksassistent och börja hacka. Varning: Detta kommer att ta mycket längre tid än du tror. Först kommer nötterna se ut som om de är hackade men då är det bara att fortsätta. Efter 5–10 minuter kommer de att övergå till att se ut som en deg – då är det viktigt att du inte ger upp utan fortsätter. Precis när du tror att det är nåt fel på dina nötter händer något. Den där nötdegen blir plötsligt till ett krämigt nötsmör. Jag antar att om du skulle tillsätta socker nu skulle du få en hemmagjord nötcréme? Men det ska du inte.

2. I stället ska du smälta den mörka chokladen i den kondenserade mjölken och sedan blanda det med nötsmöret. Rör i lite ljummen, vanlig mjölk om det blir för stabbigt.

3. Bred på en rostad smörad macka, sprinkla över lite flingsalt och ät som dekadent frukost eller rustik dessert.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset